{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BP uklonio kupolu, sva nafta opet curi u Meksički zaljev

F
24.6.2010. u 09:54
0
3
BP uklonio kupolu, sva nafta opet curi u Meksički zaljev
0
BP uklonio kupolu, sva nafta opet curi u Meksički zaljev
Foto: AP
Korporacija British Petroleum (BP) u srijedu je, zbog nezgode s podvodnim robotom, uklonila kupolu za crpljenje nafte sa svoje oštećene bušotine u Meksičkom zaljevu, pa sva nafta ponovo curi u more, objavio je admiral Obalne straže Thad Allen, koji zapovijeda saveznim službama angažovanim na čišćenju naftne mrlje.
Nakon udarca podvodnog robota u sistem za ventiliranje, BP je bio prisiljen ukloniti kupolu koja je dnevno prikupljala oko 3,8 miliona litara nafte, približno polovinu količine koja svakodnevno curi u more od 20. aprila, kada je eksplodirala i potonula naftna platforma Deepwater Horizon.

Kupola je uklonjena, a ekipe provjeravaju formiraju li se u njoj tzv. hidrati, nakupine poput kristala koje mogu začepiti cijev kojom se nafta crpi u tanker na površini. Admiral Allen nije rekao koliko dugo to može potrajati.

Prije problema s kupolom, sistem je prikupio oko 2,6 miliona litara nafte u posljednja 24 sata, od čega je 1,65 miliona litara spaljeno na površini, objavio je BP.

Trenutno najgore procjene govore da dnevno u zaljev curi oko 9,45 miliona litara nafte na dan.

Od incidenta na platformi 20. aprila, procjenuje se da je u Meksički zaljev isteklo između 253 i 480 miliona litara nafte.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: