Svijet
7

Katalonija ne može na referendum

FENA
Donji dom španske skupštine usvojio je rezoluciju u kojoj se odriče pravo Kataloniji da održi izjašnjavanje stanovništva o suverenitetu te autonomne oblasti.

Kako prenosi Itar-Tass, rezoluciju je predložila partija Savez progresa i demokratije (Unión Progreso y Democracia).

U rezoluciji se navodi da "dio građana ne može ni pod kakvim izgovorom da rješava pitanje teritorijalne cjelovitosti zemlje", kao i da "vlasti nemaju prava da lišavaju građane koji žive na određenoj teritoriji sloboda koje koje im garantira Ustav Španije".

Također se navodi da "samo čitav španski narod ima pravo da rješava pitanje teritorijalne cjelovitosti zemlje", prenosi ruska agencija. Rezoluciju je podržala vladajuća Narodna partija (Partido Popular) i opoziciona Španska socijalistička radnička partija (Partido Socialista Obrero Espano), iako su se katalonski socijalisti iz te poslaničke grupe pri glasanju uzdržali.

Protiv su glasali poslanici koalicije Ujedinjena ljevica (Izquierda Unida) i nacionalističkih partija Katalonije, Baskije i Galicije, prenosi B92.

Prema mišljenju španskih eksperata, usvajanje rezolucije koja nema obavezujuću snagu, pokazuje porast konflikta između centra i autonomnih oblasti sa snažnim nacionalističkim raspoloženjem, navodi Itar-Tass.