Svijet
1

Katalonski javni servis bojkotovao božićno obraćanje kralja

FENA
Juan Carlos (Foto: AFP)
Juan Carlos (Foto: AFP)
Javni servis španske pokrajine Katalonije ove godine, prvi put od obnavljanja monarhije, nije prenosio tradicionalno obraćanje španskog kralja Juana Carlosa povodom Božića.

U svom obraćanju kralj nije direktno govorio o spornom pitanju katalonske nezavisnosti, ali je apelirao snažno na Špance da se ujedine i prihvate međusobne različitosti u trenutku dok se zemlja bori da izađe iz duboke petogodišnje ekonomske krize koja je mnoge ljude ostavila bez posla, prenio je Reuters.

Radnici katalonske televizije TV3 su, međutim, na pola sata štrajkovali tokom trajanja kraljevog govora.

Time su još jednom naglašene separatističke težnje regiona pred najavljeni referendum o nezavisnosti, ocjenjuje Reuters.

Zvanični razlog za štrajk je protest zbog mjera štednje i prebacivanja jednog dijela produkcije na firme van matične kuće.

Portparolka TV3 saopćila je da će tokom kraljevog govora biti puštene reprize nekih emisija, a njegov govor naći će se kasnije na web-stranici televizije.

Premijer katalonske vlade Artur Mas saopćio je da su se političke partije tog regiona dogovorile da referendum o nezavisnosti bude održan 9. novembra sljedeće godine.

Partije su postigle načelni dogovor da održe glasanje na kojem će se od građana Katalonije tražiti da odgovore da li misle da Katalonija treba da bude nezavisna država.

Španski premijer Mariano Rajoy rekao je da će referendum biti neustavan i najavio da će u parlamentu i pred sudovima pokušati da blokira namjeru katalonskih vlasti.

Masovni pokušaji da se organizuje referendum mogli bi da označe politički kraj za njega i njegovu partiju.

Ukoliko vlada u Madridu uspije da spriječi njegovo održavanje, Masova koalicija s radikalnom partijom ERC mogla bi da se raspadne, a on sam bude primoran da raspiše prijevremene izbore na kojima bi najvjerovatnije izgubio, navodi Reuters.

Nedavna anketa je pokazala da se većina Katalonaca zalaže za pravo da odlučuje na referendumu o nezavisnosti i smatraju da premijer Rajoy treba da odobri glasanje.

Prema rezultatima ankete, na osnovu odgovora 800 ispitanika, 74 posto njih smatra da imaju pravo da se izjasne o odnosima sa Španijom.

Riječ je o referendumu koji će biti održan dva mjeseca poslije sličnog glasanja u Škotskoj o otcjepljenju od Ujedinjenog Kraljevstva, prenosi Tanjug.

Nasuprot tome, britanska vlada pristala je da prihvati ishod referenduma u Škotskoj.