{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karadžiću odobreno da se žali

F
13.1.2010. u 21:10
0
7
Karadžiću odobreno da se žali
0
Karadžiću odobreno da se žali
Foto: Reuters
Sudsko vijeće Haškog tribunala odobrilo je zahtjev bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića da se žali na odluku o postavljenju Britanca Richarda Harveya za njegovog adokata u pripravnosti.
U odluci se ističe da se suđenje Karadžiću nastavlja 1. marta i da će uloga i funkcije Richarda Harveya zavisiti od ponašanja optuženog.

Vijeće je ocijenilo da je neophodno da se pitanje odluke o postavljenju, koju je donio tajnik Tribunala, razriješi odmah, a ne na kraju suđenja, jer bi inače mogla biti otvorena mogućnost za ponovno suđenje.

- Sudsko vijeće smatra da što skorija odluka žalbenog vijeća u vezi s validnošću načina na koji je Harvey imenovan, može doprinijeti napretku u ovom postupku, navodi se u odluci koja je u srijedu navečer objavljena u Tribunalu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Sudsko vijeće je 5. novembra prošle godine naložilo tajniku da postavi branioca u pripravnosti za Karadžića, za slučaj da optuženi ponovo odbije da se pojavi u sudnici.

Karadžić je tražio da mu se odobri da se žali na tu odluku, ali je taj zahtjev odbijen. Nakon što je tajnik imenovao Harveya, Karadžić je tražio da mu se, u skladu s pravilima Tribunala, omogući da sam izabere advokata u pripravnosti, ali su sudije i taj zahtjev odbile. Karadžić je potom tražio da mu se omogući da se žali i odlukom sudija ovaj je zahtjev prihvaćen.

Karadžić je optužen za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u toku sukoba u BiH. Suđenje je počelo 26. oktobra prošle godine, bez prisustva optuženog, koji je tražio da mu se omogući adekvatno vrijeme za pripremu odbrane.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: