{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karadžiću odobreno da se žali

F
13.1.2010. u 21:10
0
7
Karadžiću odobreno da se žali
0
Karadžiću odobreno da se žali
Foto: Reuters
Sudsko vijeće Haškog tribunala odobrilo je zahtjev bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića da se žali na odluku o postavljenju Britanca Richarda Harveya za njegovog adokata u pripravnosti.
U odluci se ističe da se suđenje Karadžiću nastavlja 1. marta i da će uloga i funkcije Richarda Harveya zavisiti od ponašanja optuženog.

Vijeće je ocijenilo da je neophodno da se pitanje odluke o postavljenju, koju je donio tajnik Tribunala, razriješi odmah, a ne na kraju suđenja, jer bi inače mogla biti otvorena mogućnost za ponovno suđenje.

- Sudsko vijeće smatra da što skorija odluka žalbenog vijeća u vezi s validnošću načina na koji je Harvey imenovan, može doprinijeti napretku u ovom postupku, navodi se u odluci koja je u srijedu navečer objavljena u Tribunalu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Sudsko vijeće je 5. novembra prošle godine naložilo tajniku da postavi branioca u pripravnosti za Karadžića, za slučaj da optuženi ponovo odbije da se pojavi u sudnici.

Karadžić je tražio da mu se odobri da se žali na tu odluku, ali je taj zahtjev odbijen. Nakon što je tajnik imenovao Harveya, Karadžić je tražio da mu se, u skladu s pravilima Tribunala, omogući da sam izabere advokata u pripravnosti, ali su sudije i taj zahtjev odbile. Karadžić je potom tražio da mu se omogući da se žali i odlukom sudija ovaj je zahtjev prihvaćen.

Karadžić je optužen za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u toku sukoba u BiH. Suđenje je počelo 26. oktobra prošle godine, bez prisustva optuženog, koji je tražio da mu se omogući adekvatno vrijeme za pripremu odbrane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: