Den Hag
0

Karadžićev dolazak privukao novinare iz cijelog svijeta

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Prvo pojavljivanje bivšeg vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića pred Haškim sudom (ICTY), zakazano za četvrtak poslijepodne u 16 sati, izazvalo je, nakon dugo vremena, golemo zanimanje medija iz cijelog svijeta za neko ročište pred tim međunarodnim sudom uspostavljenim prije 15 godina.

ICTY je stoga u četvrtak otvorio, prvi puta nakon suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, zasebni press centar izvan zgrade suda kako bi zadovoljio potrebe velikog broja novinara.

U tome centru svi oni novinari koji nisu dobili dozvolu za ulazak u samu zgradu suda moći će pratiti prijenos iz sudnice na velikom ekranu uz mogućnost audio snimanja na engleskom, francuskom ili trećem jeziku kojeg na sudu zovu "BCS", a radi se o kanalu na kojem se smjenjuju prevoditelji iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Broj novinara koji će u četvrtak moći ući u samu zgradu suda ograničen je na tačno stotinu i među njima su uglavnom vodeći elektronski mediji i mediji iz regije te dio novinara tiskanih medija, dok je akreditaciju za ulazak u samu sudsku galeriju dobilo njih tek 40.

To su ponajprije svjetske novinske agencije, novinske agencije iz regije, vodeći elektronski mediji i dio elektronskih medija iz regije te neke od vodećih svjetskih novina poput Washington Posta, New York Timesa, Financial Timesa, Le Figaroa, Guardiana i La Stampe.

Novinari su stigli iz svih krajeva svijeta, pa ima i onih iz Japana i Kine, Australije, Meksika, SAD-a, a deseci novinara su iz Evrope.

Najmanje na listi akreditiranih je zapravo novinara iz Bosne i Hercegovine, u kojoj su se dogodili zločini za koje je optužen bivši predsjednik Republike Srpske. Tu su tek Dnevni Avaz i SRNA, javila je Hina.

I predvorje Haškog suda, u kojem će dio novinara pratiti prvo pojavljivanje, za ovu prigodu bit će preuređeno kako bi se stvorio prostor za rad s priključcima za snimanje ročišta.

Novinari, kojima je dopušten ulazak u sudsku galeriju, ići će opremljeni tek olovkom i papirom jer je unošenje bilo kakvih elektronskih uređaja - od mobitela, preko kamera, do diktafona, zabranjeno.

Samo prvo pojavljivanje pred sudom može trajati vrlo kratko – oko pola sata ako se optuženi odrekne prava da mu se pročita optužnica te ako sudac koji vodi ročište na to pristane. Ako sudac odluči čitati optužnicu, ročište u pravilu traje više od sat vremena. Na samome kraju, kada se čitaju točke optužbe, sudac poziva optuženog da se izjasni o krivnji po svakoj od njih.

Pravila Haškog suda dopuštaju da se optuženi odrekne izjašnjavanja o krivnji na prvom pojavljivanju i to može učiniti u idućih 30 dana. Ako to ni tada ne učini, sud evidentira u njegovo ime kako se izjasnio da se osjeća krivim.

Beogradski branitelji Radovana Karadžića najavili su da se on neće izjašnjavati o krivnji na prvome pojavljivanju te da će se braniti sam.

Prvo pojavljivanje vodit će nizozemski sudac Alphons Orie koji je ujedno i predraspravni sudac za ovaj predmet.