Detalji optužnice
0

Karadžić u pritvoru nakon više od 13 godina

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Radovan Karadžić danas je prebačen u pritvor Tribunala nakon što je bio na slobodi više od 13 godina. Karadžić, koji je uhapšen u Srbiji 21. jula, primljen je u pritvorsku jedinicu UN-a u Haagu, saopćeno je u srijedu iz ICTY.

Karadžić, bivši predsjednik samoproglašene Republike Srpske, vođa Srpske demokratske stranke i vrhovni zapovjednik Vojske RS-a, optužen je za genocid, brojne zločine protiv Bošnjaka, Hrvata i ostalin nesrpskih civila u Bosni i Hercegovini tokom rata 1992-95. godine.

Optužnica navodi da je Karadžić počinio genocid kada su snage pod njegovom komandom ubijale nesrbe tokom i nakon napada na gradove u više od 12 bosanskih općina.

Nakon tih napada, snage bosanskih Srba okruživale su desetine hiljada nesrba i prebacivale ih u više od 20 pritvorskih centara. Optužnica navodi da su snage pod Karadžićevom komandom mučile, zlostavljale i seksualno maltrertirale nesrbe u tim logorima. Optužnica također tereti Karadžića za odgovornost za dugu kampanju granatiranja i snajperskog djelovanja po civilnim područjima Sarajeva, ubistva i ranjavanja hiljada civila, uključujući djecu i starce.

Prema optužnici, ovi i drugi zločini za koje je Karadžić optužen dio su kampanje da se osigura kontrola nad onim područjima koja su proglašena dijelom Republike Srpske, navodi se u saopćenju.

Karadžić i ostali poduzimali su mjere na poticanju nesrba da napuste ta područja, da se deportiraju oni koji nisu bili voljni otići i ubiju ostali u cilju značajnog smanjenja broja nesrpskog stanovništva. Ostali saučesnici u toj kampanji koje je Tribunal optužio su predsjednik Skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik i Biljana Plavšić, koja se izjasnila krivom.

Karadžić se također sauočava s optužbom za genocid zbog ubistva više od 7.000 Bošnjaka u Srebrenici u 1995. Optužnica navodi da je 8. marta 1995. Karadžić instruirao snage bosanskih Srba pod svojom komandom da stvore nepodnošljivu situaciju potpune nesigurnosti bez ikakve nade u daljnji opstanak stanovnika Srebrenice, između ostalog, navodi se u saopćenju.