Tribunal u Hagu
0

Karadžić traži dokumente od Venecuele

FENA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Na statusnoj konferenciji pred Haškim tribunalom predstavnici Republike Venecuele obavezali su se da će u roku od tri do pet mjeseci dostaviti Radovanu Karadžiću dokumente koji se odnose na aktivnosti bivšeg ambasadora te zemlje pri Ujedinjenim nacijama (UN).

Alfonso D'Santiago, predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Republike Venecuele, kazao je pred Vijećem Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) kako je njegova zemlja "potpuno opredijeljena da sarađuje s Haškim sudom".

D'Santiago je dodao kako venecuelanske vlasti "čine sve napore" kako bi pronašle dokumente koje je Radovan Karadžić zatražio a koji se odnose na aktivnosti Diega Arrije, nekadašnjeg ambasadora Venecuele pri Vijeću sigurnosti UN-a.

"Zahtjev optuženog tiče se širokog vremenskog perioda, koji je davno protekao, stoga traženje dokumenata traje dugo i predstavlja težak zadatak, ali moja vlada poduzima sve moguće korake da se to pitanje riješi. Mi smo posvećeni tome da prikupimo ove dokumente i nadamo se da ćemo ispoštovati zahtjev u roku od tri do pet mjeseci", rekao je D'Santiago.

Odbrana optuženog Karadžića, nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske, istakla je svoju zahvalnost predstavnicima Venecuele, te zatražila da se saslušanje bivšeg ambasadora Diega Arrije odgodi dok dokumenti ne budu pronađeni, što je Sudsko vijeće prihvatilo, javio je BIRN.

Karadžića Haško tužilaštvo tereti da je u periodu između 1992. i 1995. učestvovao u genocidu u 10 općina u BiH, te 1995. godine u Srebrenici, kao i zločinima protiv čovječnosti i kršenju zakona i običaja ratovanja. Suđenje Karadžiću je počelo u oktobru 2009.

Od kraja marta ove godine u toku je osmosedmična pauza na suđenju Karadžiću, koja je odobrena da bi se optuženi mogao upoznati s dokazima koje je Haško tužilaštvo dostavilo Odbrani tek krajem januara ove godine.

Vijeće Haškog tribunala donijelo je i pisanu odluku po zahtjevu koji je Karadžić podnio krajem aprila ove godine, i u kojem traži da se trenutna pauza u suđenju produži za dodatnih osam sedmica zbog "konstantnog kašnjenja Haškog tužilaštva u dostavljanju dokaza".

Sudsko vijeće utvrdilo je kako je Haško tužilaštvo zaista "prekršilo obavezu objelodanjivanja dokaza optuženom", ali je odlučilo da se pauza produži za samo jednu sedmicu, do 30. maja ove godine, kada će se nastaviti izvođenje dokaza Optužbe.