Haški sud
0

Karadžiću već osam sedmica pauze

Sarajevo-x.com
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Vijeće Tribunala u Haagu odobrilo je Radovanu Karadžiću prekid suđenja za još dvije sedmice, kako bi se upoznao sa dokazima Tužilaštva, javlja BIRN - Justice Report.

Vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) je Karadžiću početkom februara ove godine odobrilo šestosedmičnu pauzu u suđenju kako bi proučio “obimni dokazni materijal” koji mu je Tužilaštvo dostavilo, ali je optuženi početkom marta tražio dodatnih šest sedmica.

"Vijeće podsjeća da odredbe Statuta Tribunala predviđaju zaštitu prava optuženog na ekspeditivno suđenje, s punim poštovanjem prema njegovim pravima i bez odgađanja. Statut također predviđa da optužena osoba treba imati 'adekvatno vrijeme za pripremu odbrane'. Vijeće podsjeća da je prekid suđenja iznimna mjera koja će se koristiti samo ako je to u interesu pravde", navodi se u odluci Sudskog vijeća.

U odluci dalje stoji da je Sud, kada je odredio pauzu od šest sedmica, procijenio da je taj period dovoljan da se optuženi upozna sa 32.000 stranice i 200 sati video materijala koji su im dostavljeni krajem januara 2011. godine. Vijeće je također imalo u vidu činjenicu da se pojedini dokumenti "dupliraju na dva jezika".

"Imajući u vidu obim objelodanjenog materijala i procjenu optuženog koliko bi mu vremena trebalo da se upozna s tim, Vijeće smatra da je u interesu pravde da se period od šest sedmica produži za još dvije sedmice", stoji u odluci Suda, prema kojoj bi pauza u suđenju trebala početi 21. marta i trajati do 23. maja ove godine.

Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS), pred MKSJ-om se sudi za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine

Suđenje mu je počelo u oktobru 2009. godine i do sada je bilo prekinuto tri puta, na oko sedam sedmica, zbog vremena potrebnog za pregled dokumentacije koju mu je Tužilaštvo dostavilo tokom trajanja suđenja.