Nova kupovina vremena
0

Karadžić zatražio dodatnih osam sedmica pauze u suđenju

FENA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Nekadašnji predsjednik Republike Srpske (RS) zatražio je od Sudskog vijeća Haškog tribunala (ICTY) da trenutnu osmosedmičnu pauzu u suđenju produži za dodatnih osam sedmica zbog “konstantnog kašnjenja Haškog tužilaštva u dostavljanju dokaza”.

Radovan Karadžić, kojem se trenutno sudi pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), zatražio je od Vijeća Tribunala u Haagu da se njegovo suđenje nastavi 15. augusta ove godine, nakon ljetnog odmora ICTY-a, javio je u srijedu BIRN Justice Report.

Suđenje Karadžiću, koje je započelo u oktobru 2009. godine, pauzirano je od kraja marta ove godine na period od osam sedmica kako bi se Karadžić mogao upoznati sa “32.000 stranica i 200 sati videomaterijala”, koje je Haško tužilaštvo dostavilo Odbrani tek krajem januara ove godine i trebalo bi se nastaviti krajem maja ove godine.

Karadžić u podnesku Sudskom vijeću navodi kako je od Tužilaštva u Haagu krajem marta ove godine dobio “preko 100.000 novih dokumenata koji sadrže navode značajne za odbranu”.

"Odbrana Karadžića je oštećena kasnim dobivanjem dokaza od Tužilaštva jer optuženi nije mogao procijeniti dokaze u pripremi za suđenje i razvoj svoje Odbrane. Ovaj primjer dokazuje da je broj kršenja obaveze Tužilaštva za dostavljanjem dokaza ogroman", smatra Karadžić.

U dokumentima, po navodima Karadžića, stoji da je optuženi tokom ratnog perioda “davao sve od sebe da dozvoli slobodan prolaz humanitarnim konvojima u Sarajevo i druge dijelove BiH”, te da tokom 1992. godine nije imao kontrolu nad lokalnim vlastima u općinama u BiH.

Haško tužilaštvo Karadžića tereti da je u periodu između 1992. i 1995. godine učestvovao u genocidu u deset općina u BiH, te 1995. godine u Srebrenici, kao i zločinima protiv čovječnosti i kršenju zakona i običaja ratovanja.

U optužnici stoji da je Karadžić učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s pripadnicima lokalnih vlasti u 20 općina u BiH, koji je za rezultat imao progon nesrpskog stanovništva s tih područja. Karadžić se tereti i da je ograničavao dotok humanitarne pomoći “enklavama bosanskih muslimana i Hrvata” u cilju stvaranja nepodnošljivih životnih uslova.

Suđenje Karadžiću je počelo u oktobru 2009. godine i do sada je bilo prekinuto tri puta zbog vremena potrebnog optuženom da pregleda dokumentaciju koju mu je Tužilaštvo dostavilo tokom suđenja.