{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kampanja ruskih muslimana: IDIL nije islam

26.11.2015. u 14:00
67
92
Kampanja ruskih muslimana: IDIL nije islam
67
Kampanja ruskih muslimana: IDIL nije islam
Foto: EPA
Vlasti u ruskoj regiji Sverdlovsk pokrenut će kampanju među vodećim islamskim predstavnicima kako bi se ukazalo na razlike između Islamske države i tamošnjeg tradicionalnog islama.
Fokus kampanje je knjiga od 70 stranica koju je napisala Islamska vjerska zajednica Sverdlovska u saradnji s Odjelom teologije pri Uralskom univerzitetu. Ona će biti uručena imamima, učiteljima, profesorima i studentima u visokoškolskim vjerskim ustanovama.

Knjiga nosi naziv "IDIL nije islam", a jedan od njenih autora inspiraciju je pronašao u činjenici da se jedna njegova studentica od 18 godina uputila u Siriju gdje se priključila terorističkoj organizaciji IDIL.

Knjiga sadrži kratku historiju islama sa fokusom na priče i odlomke iz Kur'ana koji ukazuju na neodobravanje ratovanja u stranim zemljama te stavove i govore islamskih vjerskih autoriteta iz Rusije kada je u pitanju Islamska država.
U maju su dvije islamske zajednice u Rusiji izdale fetve u kojima su članovi Islamske države proglašeni neprijateljima islama, pozvavši na njihovo kažnjavanje.

Zvanična Moskva od decembra 2014. godine Islamsku državu i Al-Nusra Front vidi kao terorističke organizacije. Svojim građanima brani povezivanje sa ovim militantnim grupama, a onima koji to učine bit će suđeno kao kriminalcima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: