Kampanja ruskih muslimana: IDIL nije islam

Klix.ba
26.11.2015. u 14:00
67
92
Kampanja ruskih muslimana: IDIL nije islam
67
Kampanja ruskih muslimana: IDIL nije islam Foto: EPA
Vlasti u ruskoj regiji Sverdlovsk pokrenut će kampanju među vodećim islamskim predstavnicima kako bi se ukazalo na razlike između Islamske države i tamošnjeg tradicionalnog islama.
Fokus kampanje je knjiga od 70 stranica koju je napisala Islamska vjerska zajednica Sverdlovska u saradnji s Odjelom teologije pri Uralskom univerzitetu. Ona će biti uručena imamima, učiteljima, profesorima i studentima u visokoškolskim vjerskim ustanovama.

Knjiga nosi naziv "IDIL nije islam", a jedan od njenih autora inspiraciju je pronašao u činjenici da se jedna njegova studentica od 18 godina uputila u Siriju gdje se priključila terorističkoj organizaciji IDIL.

Knjiga sadrži kratku historiju islama sa fokusom na priče i odlomke iz Kur'ana koji ukazuju na neodobravanje ratovanja u stranim zemljama te stavove i govore islamskih vjerskih autoriteta iz Rusije kada je u pitanju Islamska država.
U maju su dvije islamske zajednice u Rusiji izdale fetve u kojima su članovi Islamske države proglašeni neprijateljima islama, pozvavši na njihovo kažnjavanje.

Zvanična Moskva od decembra 2014. godine Islamsku državu i Al-Nusra Front vidi kao terorističke organizacije. Svojim građanima brani povezivanje sa ovim militantnim grupama, a onima koji to učine bit će suđeno kao kriminalcima.


Komentari (92)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: