{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kampanja 2008. i duel s Obamom: Kako se Hillary Clinton "spotaknula" o BiH

15.4.2015. u 20:08
19
62
Kampanja 2008. i duel s Obamom: Kako se Hillary Clinton "spotaknula" o BiH
19
Hillary Clinton već je jednom pokušala osvojiti nominaciju Demokratske stranke za predsjedničke izbore. Godine 2008. glavni oponent bio joj je sadašnji predsjednik Barack Obama. U jednom trenutku tim Baracka Obame uspio je ozbiljno diskreditirati Hillary Clinton.
Hillary Rodham Clinton je u okviru predsjedničke kampanje govorila u Iraku i tom prilikom iznijela podatke za koje se ispostavilo da su netačni. Glasnogovornik njenog političkog oponenta Baracka Obame uputio je na snimke koji potvrđuju neistinitost Hillarynih navoda. U okviru govora Clinton se prisjećala kako je, kad je dolazila u Bosnu i Hercegovinu u martu 1997. godine kao supruga američkog predsjednika, njihov avion sletio na pistu pod snajperskom vatrom. Kasnije je tu izjavu opovrgla, nazivajući je lapsusom.

Iz Obaminog ureda ovu nesmotrenost ocijenili su kao pretjerivanje Hillary Clinton. Tokom govora u Iraku Hillary je govorila: ''Sjećam se slijetanja pod snajperskom vatrom. Trebala je biti organizovana neka vrsta ceremonije pri dočeku na aerodromu, ali umjesto toga samo smo pretrčali do vozila s glavama prema dole"

Ipak, kako izvori tvrde, Clinton u to vrijeme nije bio izložen nekim velikim rizicima tokom posjete BiH, a jedan od njegovih saputnika ranije je izjavio kako nikad nije bio meta tokom posjeta ratnim područjima.

Kad je utvrđeno da je Hillary iznijela neistine, njen glasnogovornik Howard Wolfson ukazao je na detalje koje je Clintonova iznijela u svojoj knjizi "Living History" gdje je tačno opisala "skraćenu ceremoniju dočeka na aerodromu u Tuzli".

Obama je sve ove izjave doveo u pitanje navodeći kako se javni govori prethodno pripremaju. Također je podsjetio na videosnimak CBS News na kojem se može vidjeti svečani dolazak delegacije tadašnjeg američkog predsjednika Billa Clintona u BiH. Na snimku se vide Clinton i njegova kćerka Chelsea kako izlaze iz aviona i koračaju asfaltom, pri čemu se smješkaju i mašu, a onda se zaustavljaju i pozdravljaju sa bosanskim predsjednikom.

Obama je kasnije uspio osvojiti nominaciju Demokratske stranke te postati predsjednik SAD-a. Hillary Clinton je postala državni sekretar i Obamina vrlo bliska saradnica. U toku svog mandata državne sekretarke, Hillary je dva puta dolazila u BiH.

Prvi put bilo je to 12. oktobra 2010. godine kada je svečano otvorila novu zgradu Amabasade SAD-a u BiH. Drugi put Clinton je u posjetu BiH dolazila 1. novembra 2012. i to zajedno s Catherin Ashton, evropskom komesarkom za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: