Svijet
7

Hoće li skandali iz prošlosti ugroziti predsjedničku kampanju Hillary Clinton

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjedinjene Američke Države bi sljedeće godine mogle prvi put u svojoj historiji dobiti predsjednicu. Bivša prva dama i državna tajnica Hillary Clinton zvanično je objavila da kreće u utrku za predsjedničku nominaciju.

Clinton se namjerava osloniti na svoje bogato iskustvo koje je stekla kao supruga bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona, senatorica i državna tajnica te uvjeriti birače da je upravo ona najbolja osoba za taj posao.

No, Republikanski nacionalni odbor je njenu prošlost već označio kao skandaloznu i tajnovitu, a koja bi mogla ugroziti njenu kanidaturu, piše britanski Telegraph.

Seksualni skandali njenog supruga dugo su pratili poznati bračni par i bili sjena nad svim što su radili.

Kao što je poznato, bivša službenica Paula Jones tužila jer Clintona za seksualno uznemiravanje, a on sam je 1998. godine priznao da je imao intimne odnose sa bivšom novinarkom Gennifer Flowers. No, skandal koji je odjeknuo cijelim svijetom bio je njegov odnos s pripravnicom Monicom Lewinsky.

"Ništa od toga nije bila krivica Hillary", kazao je prošle godine republikanski senator Rand Paul, koji će vjerovatno i sam najaviti nominaciju za predsjedničku utrku.

Paul je dodao da bi veću štetu za Hillary mogao imati događaj iz Arkansasa s početka 80-ih godina. Bračni par Clinton tu je pokrenuo svoju političku dinastiju, ali je Arkansas bio poprište još jednog skandala u koji je Bill bio uključen kao guverner.

Clintonovi su se udružili sa korporacijom Whitewater Development i postali partneri s Jimom i Susan McDougal u poslu sa nekretninama. Taj poslovni poduhvat obilježili su sumnjivi poslovi i optužbe za prevaru, a bračni par McDougal je završio i u zatvoru.

Clintonovi nisu nikada bili optuženi, ali protukandidati Hilary Clinton bi mogli iskoristiti Whitewater da je diskreditiraju.

No, možda bi najveći kamen spoticanja do Bijele kuće za Hillary mogao biti napad na misiju SAD-a u Bengaziju 2012. godine. Republikanci su je optuživali da nije uradila dovoljno kao državna tajnica.

Skandal koji je još uvijek aktuelan je onaj s e-mailovima. Naime, tokom svoje četiri godine u State Departmentu, od 2009. do 2013. godine, Clinton nije nikada koristila vladinu e-mail adresu, što je u suprotnosti sa propisima.