Svijet
0

Hillary Clinton će pod pritiskom Kongresa objaviti svoja elektronska pisma

FENA
Hillary Clinton (Foto: AFP)
Hillary Clinton (Foto: AFP)
Hillary Clinton, kojoj republikanci predbacuju da je koristila isključivo ličnu elektronsku poštu kad je bila šefica američke diplomacije, izjavila je u srijedu navečer da želi objaviti ta elektronska pisma.

"Želim da ljudi vide moja pisma. Zatražila sam od State Departmenta da ih objavi. Rečeno mi je da će ih prvo pregledati kako bi mogla biti brzo objavljena", objavila je na Twitteru demokratkinja Clinton, koja bi uskoro mogla objaviti da ulazi u utrku za kandidata na predsjedničkim izborima u 2016. godini.

Tokom svoje četiri godine u State Departmentu, od 2009. do 2013. godine, Clinton nije nikada koristila vladinu e-mail adresu (koja završava sa state.gov), što bi moglo predstavljati kršenje propisa na snazi i postavlja pitanje osiguravanja osjetljivih komunikacija.

Republikanci iz Kongresa zatražili su u srijedu sva elektronska pisma poslana u tom periodu.

New York Times je objavio da je 50.000 elektronskih pisama predato nedavno State Departmentu s ciljem arhiviranja, ali republikanci ističu da ne postoji nijedna garancija da su sve važne poruke predate radi arhiviranja.

Američki zakon obavezuje Nacionalne arhive da arhiviraju profesionalnu korespondenciju zvaničnika administracije. Od 2014. godine, sva komuniciranja s privatne adrese moraju biti prebačena na vladinu adresu kako bi se sačuvala.