Svijet
2

Hillary Clinton prekršila savezni zakon koristeći privatni e-mail?

SRNA
Postoji mogućnost da je bivša američka državna sekretarka Hillary Clinton prekršila savezni zakon upotrebom svoje lične elektronske pošte za razmjenu poslovnih poruka, piše američki dnevnik New York Times.
Hillary Clinton (Foto: EPA)
Hillary Clinton (Foto: EPA)
List navodi da je Clinton tokom četvorogodišnjeg mandata u State Departmentu sav svoj zvanični posao obavljala sa svoje privatne elektronske pošte.

Prema pisanju New York Timesa, Clinton, koja je sa funkcije državne sekretarke otišla 2013. godine, nedavno je State Departmentu predala 55.000 strana elektronske pošte kao odgovor na napore te službe da poštuje regulative o čuvanju podataka.

"Prema saveznom Zakonu sva pisma i poruke koje su napisali i primili državni zvaničnici su vladini podaci i moraju biti sačuvani", piše dnevnik, napominjući da je, prema regulativama iz mandata Clinton, ona trebala da sačuva te podatke.

List prenosi mišljenje stručnjaka, koji su izrazili uvjerenje da bi samo u vanrednim situacijama privatna elektronska pošta trebalo da bude upotrijebljena za zvanične Vladine poslove.

Portparol Clinton rekao je New York Times da je ona poštovala pravila "doslovno i u duhu regulativa" i da očekuje da će njena prepiska biti zadržana. On nije želio da govori o detaljima zašto je ona vodila poslove sa lične elektronske pošte.

Portparol State Departmenta Marie Harf izjavila je da su od bivših državnih sekretara zatražili da predaju bilo kakve podatke koje imaju radi poboljšanja očuvanja informacija.

"Odgovarajući na taj zahtjev, Clinton nam je poslala poruke koje je primila i dobila tokom službe", navela je Harf.

Američki mediji i stručnjaci spekulišu da bi Clinton mogla biti kandidatkinja za nominaciju Demokratske partije na predsjedničkim izborima naredne godine.