Svijet
0

Kambodža: Počinje proces protiv lidera Crvenih kmera

SRNA
U Kambodži počinje sudski proces protiv najviše rangiranih živih lidera Crvenih kmera. Bivši lideri, koji su sada u osamdesetim godinama života, suočavaju se sa optužbama među kojima su genocid i zločini protiv čovječnosti.

Među njima je Nuon Chea, koji je takođe poznat kao "brat broj dva". On je bio desna ruka lideru Crvenih kmera Pola Pota, koji je umro 1998. godine. Ostali lideri Kmer Rougea, koji se suočavaju sa procesom, su bivši šef države Khieu Samphan i ministar inostranih poslova Ieng Sary.

Bivši lideri, koji su sada u osamdesetim godinama života, suočavaju se sa optužbama među kojima su genocid i zločini protiv čovječnosti.

Svi optuženi negiraju krivicu.

Režim Crvenih kmera oboren je 1979. godine i sudski procesi protiv višerangiranih ličnosti traje godinama.

Kambodža je sredinom devedesetih godina prošlog vijeka zatražila od SAD i međunarodne zajednice da pomognu u uspostavljanju tribunala.

Zajednički tribunal uspostavljen je 2006. godine nakon dugotrajnih pregovora između Pnom Pena i UN ali je do danas samo jedna osoba osuđena Kaing Gueg Eav, poznatiji kao "drug Dač". On je bio na čelu ozloglašenog zatvora Tuol Sleng, gdje je mučeno i ubijeno nekoliko hiljada ljudi. 
Vjeruje se da je oko 1,7 miliona ljudi, skoro trećina stanovništva Kambodže, u periodu od 1975. godine do 1979. godine ubijeno ili umrlo tokom prisilnog rada, gladi i mučenja.