Skandalozna izjava
0

Nuon Chea: Crveni Kmeri nisu bili loši ljudi

FENA
Nuon Chea
Nuon Chea
Crveni Kmeri nisu bili "loši ljudi", izjavio je u ponedjeljak njihov drugi čovjek na početku svjedočenja na suđenju režimu koji je prouzročio oko dva miliona mrtvih između 1975. i 1979.

Nuon Chea, "brat broj 2" i ideolog režima Pola Pota, koji je umro 1998. godine, bio je prvi od troje optuženih kojeg su saslušali suci međunarodnog suda koji su osnovale Ujedinjene nacije.

"Ne želim da buduće generacije pogrešno interpretiraju historiju", izjavio je on.

"Ne želim da misle kako su Crveni Kmeri bili loši ljudi, kriminalci. Ništa od toga nije istina", kazao je on i još jedanput prebacio krivicu na Vijetnamce.

Nuon Chea, bivši ministar vanjskih poslova Ieng Sary i bivši predsjednik "Demokratske Kampućije" Khieu Samphan optuženi su za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, ali su odbacili sve optužbe.

Oko dva miliona ljudi je ubijeno, što je četvrtina Kambodže u to doba, a vođa Pol Pot je ispraznio gradove, ukinuo monetu i škole, uveo prisilni rad, sve do intervencije Vijetnamaca 1979.

Budući da se mnogi plaše da bi optuženi, sva trojica osamdesetodišnjaci, mogli da umru prije izricanja presude, sud je ubrzao proceduru.