Čudni putevi
484

Kako su bosanski minobacači preko Saudijske Arabije završili u rukama terorista u Siriji

Klix.ba
Minobacač 120mm (BNT-Tvornica mašina i hidraulike Novi Travnik)
Minobacač 120mm (BNT-Tvornica mašina i hidraulike Novi Travnik)
U podrumu bombardovane zgrade koju su pripadnici terorističke organizacije Al Kaida koristili za skladištenje oružja u istočnom dijelu sirijskog grada Alepa novinar britanskog Independenta prošle godine je pronašao dokumente na kojima se nalazio i potpis Ifeta Krnjića, penzionisanog direktora fabrike BNT-TmiH iz Novog Travnika. Riječ je o garantnim listovima za minobacače proizvedene u BiH.

Britanski novinar je odlučio provjeriti šta tačno stoji iza pronađenih dokumenata pa se zaputio u BiH s namjerom pronalaska Ifeta Krnjića koji je trebao razotkriti kako je oružje iz Bosne i Hercegovine završilo u rukama terorista u Siriji.

Krnjić je potvrdio da je fabrika u kojoj je radio proizvodila oružje i izvozila u Saudijsku Arabiju. Kada je pogledao pronađene dokumente i garantne listove rekao je: "Ovo je moj potpis. To je garancija za minobacače od 120 mm napravljene prema NATO standardu. Pošiljka je otišla u Saudijsku Arabiju. To je bio dio ponude od 500 minobacača. Dobro se sjećam te pošiljke. Saudijci su početkom 2016. godine došli u našu fabriku kako bi pogledali oružje.

Krnjić je kazao da je u saudijskoj delegaciji tada bio i jedan ministar, dok su vojni oficiri tokom posjete nosili civilnu odjeću.

"Sva naša proizvodnja nakon rata je pod kontrolom Amerikanaca i NATO-a. I oni znaju svaki komad našeg oružja koji odlazi van države", rekao je Travničanin i dodao da se oružje izvozi preko aerodroma u Tuzli ili Sarajevu.

Britanskom novinaru Krnjić je kazao da se nikada niko nije žalio jer je fabrika uvijek imala dobru reputaciju i poštovala rokove isporuke, pa i one kratke.

"Znam da ovo možda ne bih trebao govoriti, ali NATO i EU su nam dali zeleno svjetlo da to radimo. Jedino naš minobacač može pucati s asfalta, dok se drugi moraju koristiti na mekšem tlu. Naši se mogu nositi u vrećama. Samo su kineski minobacači bolji od naših", dodao je Krnjić koji se povukao iz kompanije nakon što je prije nekoliko mjeseci za direktora imenovan Adis Ikanović.

Ikanović je kazao da se iz BiH ne može izvoziti oružje bez dozvole i saglasnosti pet ministara u BiH.

"Mi možemo prodavati samo zemljama koje su na tzv. bijeloj listi NATO-a", rekao je on.

Foto: Independent
Foto: Independent

Britanski novinar ističe da je Krnjićevo otkriće bilo nevjerovatno, jer ne samo da je potvrdio da je riječ o autentičnom potpisu, već i da su zvaničnici iz Saudijske Arabije posjetili fabriku u Novom Travniku. Narudžba 500 minobacača predstavlja ogromnu količinu oružja s obzirom na to da većina vojski u evropskim zemljama nema toliko oružja u svojim skladištima.

Minobacači su napustili BiH 15. januara 2016. godine pod dvogodišnjom garancijom travničke fabrike.

Kada je Independent tražio od vlasti Saudijske Arabije da odgovore na upit u vezi s dokumentima koji pokazuju da je oružje namijenjeno Saudijskoj Arabiji završilo na ratištu u Siriji, ambasada te zemlje u Londonu je odgovorila da Saudijska Arabija nije pružala praktičnu niti ikakvu drugačiju podršku bilo kojoj terorističkoj organizaciji (uključujući Nusrat i IDIL) u Siriji ili bilo kojoj drugoj zemlji.

Također je rečeno da je Saudijska Arabija vodeća zemlja međunarodne zajednice koja se zalaže za diplomatsko rješenje sukoba u Siriji. U odgovoru Saudijske Arabije nisu komentarisali pronađeno skladište oružja u Alepu s dokumentacijom koja pokazuje da je oružje bilo namijenjeno Saudijskoj Arabiji.

Međutim, Independent ističe da su ekstremističke grupe u Siriji imale podršku iz Saudijske Arabije koja je često optuživana da naoružava pobunjenike u Siriji te se ističe da su Saudijci tražili rušenje režima Bashara al-Assada i njegove vlade u Damasku.

Britanski list podsjeća da su sedmicama nakon predaje boraca u istočnom Alepu, sredinom decembra, velike površine ostale pod minama i ruševinama, gdje je njihov novinar i pronašao dokumente s uputstvima za upotrebu mitraljeza i minobacača na engleskom jeziku.

U dokumentima su pronađene i potvrde o isporuci oružja iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Independent piše da je direktor fabrike u Novom Travniku Adis Ikanović potvrdio da je njegova kompanija najviše izvozila za Saudijsku Arabiju. Ipak, Ikanović britanskom novinaru nije dostavio dokumente o pošiljkama minobacača u 2016. godini.

Foto: Independent / Nelofer Pazira
Foto: Independent / Nelofer Pazira

Direktor srbijanske Zastave Milojko Brzaković potvrdio je vjerodostojnost dokumenata u posjedu britanskog novinara, kazavši da je oružje iz te fabrike također nekim putem završilo u rukama terorista.

"Nema nijedna zemlja na Bliskom istoku koja u posljednjih 15 godina nije kupila oružje u fabrici Zastava", kazao je Brzaković.

Sagovornici iz BiH i Srbije se slažu da njihove kompanije moraju dobiti certifikat za izvoz oružja krajnjim korisnicima, ali ističu da izvoznici ne mogu utjecati na potencijalnu daljnju isporuku oružja trećim stranama.

BiH je u 2016. godini izdala 209 dozvola za izvoz oružja i vojne opreme i to u čak 45 zemalja, a među njima je i Saudijska Arabija. Ukupna vrijednost izvezenog oružja i vojne opreme iz BiH u 2016. godini, prema fakturama priloženim uz zahtjeve za izvoz iznosi blizu 600 miliona KM.