209 dozvola za izvoz
385

BiH izvozi oružje i vojnu opremu u 45 zemalja, među njima su Burundi, Peru, Novi Zeland, SAD...

Piše: S. H.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Namjenska industrija u BiH je među pet sektora koji ostvaruju najbolje rezultate kada je riječ o izvozu, a to potvrđuju i podaci Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Naime, BiH je u 2016. godini izdala 209 dozvola za izvoz oružja i vojne opreme i to u čak 45 zemalja.

Izvoziti oružje ili municiju i općenito trgovati tom vrstom namjenske industrije zahtjeva ispunjavanje brojnih procedura. Tako da bi neka firma iz BiH izvezla naoružanje mora dobiti neophodne dozvole, odnosno saglasnost tri državna ministarstva.

Prije svega potrebna je saglasnost Ministarstva vanjskih poslova BiH, gdje se provjerava da je zahtjev za izvoz i prodaju naoružanja u skladu sa stavovima Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, OSCE-a i Evropske unije. Zatim Ministarstvo sigurnosti izdaje dozvolu kao garant da izvoz neće ugroziti javnu sigurnost unutar BiH. I posljednja neophodna dozvola je iz Ministarstva odbrane BiH , koja je u skladu s odbrambenom politikom BiH.

Na osnovu svih prikupljenih dozvola Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa od zahtjeva izdaje dozvolu u roku od 30 dana.

Tako je u 2016. godini to ministarstvo izdalo 209 dozvola za izvoz u 45 zemalja i to: Afganistan, Albanija, Alžir, Austrija, Belgija, Bugarska, Burundi, Crna Gora, Čile, Češka Republika, Danska, Egipat, Estonija, Filipini, Francuska, Hrvatska, Irak, Italija, Izrael, Jordan, Južna Afrika, Kongo, Mađarska, Makedonija, Malezija, Maroko, Namibija, Nizozemska, Novi Zeland, Norveška, Njemačka, Pakistan, Peru, Poljska, Rumunija, SAD, Saudijska Arabija, Slovačka Republika, Srbija, Španija, Švicarska, Tajland, Tunis, Turska i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Uočljivo je da BiH oružje i vojnu opremu izvozi i u neke zemlje koje su zahvaćene ratnim dejstvima, ili učestalim djelovanjem separatističkih i terorističkih grupa poput Afganistana i Iraka.

Prema broju izdatih dozvola za izvoz roba sa Zajedničke liste vojne opreme, najveći procenat izvoza odnosi se na Hrvatsku, SAD-e, Srbiju i Tursku.

Ukupna vrijednost izvezenog oružja i vojne opreme iz BiH u 2016. godini, prema fakturama priloženim uz zahtjeve za izvoz iznosi oko 600 miliona KM.

BiH najviše izvozi municiju i naprave za podešavanje upaljača te posebno konstruisane komponente za njih, potvrđeno je za Klix.ba iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Ipak, BiH izvozi i oružje s municijom kalibra manjeg ili većeg od 20 mm te za njih posebno namijenjene komponente, zatim razno streljivo, upaljače, bombe, rakete, torpeda, projektile, zatim oklopnu te zaštitnu opremu i sl.