Slavni fizičar
28

Kako se Stephen Hawking našao u dokumentima sa suđenja pedofilu Jeffreyu Epsteinu

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Stephen Hawking bio je jedan od rijetkih teorijskih fiizičara koji se mogao pohvaliti statusom "rock zvijezde" u društvu. Njegov život je poslužio kao jedna od najinspirativnijih priča novije generacije, pa kako se njegovo ime našlo u dokumentima sa suđenja Jeffreyu Epsteinu.

U dva dana je objavljeno više od 1.200 stranica sa suđenja najpoznatijem američkom pedofilu, a jedno od imena koje je privuklo najviše pažnje je Stephen Hawking.

Kontekst je uznemirujući. Podnesci upućuju na to da je Epstein, pokojni finansijer i seksualni prijestupnik, kazao svojoj djevojci Ghislaine Maxwell da ponudi novac prijateljima Virginije Giuffre, djevojke koja je tužila Epsteina, ukoliko oni mogu pomoći u opovrgavanju tvrdnje da je Hawking sudjelovao u "orgijama s maloljetnicima", piše The Telegraph.

Već su ranije bile poznate neke veze između Hawkinga i Epsteina: 2015. godine pojavile su se fotografije fizičara koji je posjetio Epsteinov karipski otok u martu 2006. godine, kao dio putovanja na obližnju konferenciju. Konferenciju, na kojoj je sudjelovalo 20 drugih naučnika, finansirao je Epstein, koji je uhapšen u julu te godine nakon što ga je velika porota optužila po jednoj tački za navođenje na prostituciju.

Ne postoji nikakva optužba za bilo kakvo zlodjelo od strane profesora Hawkinga. Na slikama se vidi kako roštilja na Little St Jamesu i krstari brodom i obilazi podmornicu. Ali pojavljivanje njegova imena u novoobjavljenim novinama, među ostalima, uključujući princa Andrewa, koji poriče sve optužbe protiv njega koje proizlaze iz njegove veze s Epsteinom i Michaela Jacksona, vjerovatno će posmrtno baciti sjenu sumnje na njegovu reputaciju . Epstein je ipak postao sličan prijenosniku virusa, zarazivši sve koji su s njim došli u kontakt.

Profesor Hawking, koji je preminuo 2018. u dobi od 76 godina, ne može se braniti od bilo kakve implicirane upletenosti u nezakonita ili prljava djela. No spominjanje njegova imena u Epsteinovim dosjeima moglo bi potaknuti neku vrstu obračuna.

Slavna priča o Hawkingu dobro je poznata – dijelom zahvaljujući hvaljenom filmu The Theory of Everything iz 2014., u kojem Eddie Redmayne glumi naučnika i za koji je osvojio Oscara.

Rođen u Oxfordu 1942., profesor Hawking preselio se u St Albans, Herts, s osam godina. Dobio je stipendiju za studij fizike na Univerzitetskom koledžu u Oxfordu, koji je 1962. diplomirao s prvorazrednom diplomom. Zatim se preselio na Univerzitet u Cambridgeu kako bi proveo poslijediplomsko istraživanje kozmologije. Postao je naučnik novak na koledžu Gonville and Caius u Cambridgeu.

Profesor Hawking postao je najpoznatiji po svom radu na crnim rupama i po svojoj "teoriji svega" koja bi objasnila svemir.

Hawking je bio "pravi simbol trijumfa uma nad materijom", ali njegov privatni život bio je opterećen fizičkim poteškoćama. U 21. godini dijagnosticiran mu je oblik bolesti motoričkih neurona koji će ga prikovati za invalidska kolica do 30. godine. Liječnici su mu davali 14 mjeseci života. Da su bili u pravu, ne bi vidio 23. Na proslavi njegovog 60. rođendana bio je The Edge iz U2. Richard Branson bio je među slavnim gostima na njegovom 70.rođendanu, iako sam prof. Hawking nije mogao doći zbog lošeg zdravlja.

U osmrtnici u nacionalnim novinama, fizičar, dobitnik Nobelove nagrade Sir Roger Penrose, rekao je da je prof. Hawking "zaokupio maštu javnosti, kao pravi simbol trijumfa uma nad materijom"; da se radi o čovjeku čije je “tjelesno oštećenje izgleda bilo kompenzirano gotovo nadnaravnim darovima”.

Ali također je priznao da ovaj romantizovani prikaz predstavlja samo dio istine; da su oni koji su poznavali Hawkinga cijenili "dominantnu prisutnost pravog ljudskog bića ... s normalnim ljudskim slabostima, kao i njegovim očiglednijim snagama".