Desna ruka, lijevi džep
0

VIDEO / Kako je češki predsjednik "posudio" olovku

Sarajevo-x.com
Videosnimak na kojem se vidi kako češki predsjednik Vaclav Klaus "posuđuje" olovku tokom nedavne posjete Čileu postao je pravi online hit, a izazvao je i brojne, uglavnom negativne kritike češke javnosti, koja ga optužuje za kleptomaniju, javljaju agencije.

Svi oni koji su imali priliku raditi u kancelariji mogu potvrditi da je jedna od najgorih stvari koje vam se mogu desiti posuđivanje i ne vraćanje olovke. Čini se da na to nisu imuni ni lideri država, poput češkog predsjednika Klausa, čiji građani nimalo nisu zadovoljni takvim ponašanjem.

Klaus je snimljen kako sasvim opušteno, sjedeći pored svog kolege iz Čilea Sebastiana Pinere, uzima olovku, spušta ruke ispod stola, prebacuje olovku iz jedne u drugu ruku i potom je stavlja u džep. Nekoliko sekundi nakon toga, stavlja ruke na stol, zatvara kutiju i nabacuje smješak, sretan zbog dobro obavljenog posla.

Snimak je prikazan na većini svjetskih medija i postao je online hit. Iako se većina ljudi može samo nasmijati simpatičnom češkom predsjedniku, stanovnici njegove zemlje nisu oduševljenji njegovim ponašanjem.

Kako prenosi Reuters, neki Česi su Klausa optužili za kleptomaniju. Iz njegovog kabineta rekli su da je Klaus imao pravo uzeti olovku i da je njegovo ponašanje u potpunosti bilo u skladu sa češkim državnim protokolom.

"Mi svojim gostima uvijek poklanjamo olovke i rokovnike", rekao je glasnogovornik predsjednika Radim Ochvat.