Borut Pahor "off the record"
0

"Popularnost vlade je u k****"

FENA
Borut Pahor
Borut Pahor
Jedan razgovor slovenskog premijera Boruta Pahora s domaćim novinarima postao je pravi hit, ali i predmet političkog skandala, nakon što ga je neko objavio na YouTubeu, pa sada šira javnost može čuti njegove ocjene o domaćim i međunarodnim pitanjima koje su bile izrečene "off the record", dakle s pretpostavkom da se neće snimati ni objavljivati.

Objavu polusatnog audio-materijala u subotu je najoštrije osudilo Slovensko novinarsko društvo, a policija je objavila da vodi istragu o tome ko je snimio i objavio taj materijal jer bi se moglo raditi o kaznenom djelu.

Kako je u subotu objavila komercijalna televizijska postaja POP-TV, krugovi oko premijera Boruta Pahora sumnjaju da se radi o političkoj provokaciji, odnosno da je neko od desetak novinara koji su prije dvije sedmice razgovarali s Pahorom na njegovu brifingu u Mariboru neovlašteno snimao razgovor, ali da se snimke kasnije dokopala neka od političkih stranaka koje se zalažu za Pahorovu smjenu ili prijevremene izbore, što za sada nije dokazano.

Pahor u razgovoru s novinarima koji je "provaljen" i dospio na YouTube koristi neuobičajene izraze i psovke, pa tako naprimjer priznaje da je popularnost njegove vlade "u k****", ali i to da mu je njegov 13-godišnji sin rekao da će biti "obična p****" ako u slučaju poraza na referendumu o mirovinskoj reformi podnese ostavku na dužnost.

No, kako navode slovenski mediji, a prenosi Hina, Pahora bi zapravo više mogle kompromitirati ocjene i izjave koje je skupini novinara na spomenutom brifingu dao o stanju u domaćoj politici i odnosima među glavnim političkim strankama, te o evropskim prilikama i financijskom položaju Slovenije.

Pahor u svom polusatnom neformalnom razgovoru s novinarima prije dvije sedmice tako navodi da bi se Slovenija u slučaju pada reformi mogla naći u situaciji Portugala koji sada mora prihvaćati "sve što mu EU naredi", ali da stanje ipak nije tako kritično jer čuva "tri milijarde eura" u trezorima "za najgori slučaj".

Audio zapis na YouTubeu, među ostalim, otkriva Pahorovu prognozu kako će Mađarska zbog politike premijera Orbana u EU-u "biti izolirana čim se završi mađarsko predsjedanje EU-om", te navod da su mu kineski dužnosnici iznosili njihov interes da kupe Novu Ljubljansku banku i obnove slovensku željezničku infrastrukturu, ali uz nemoguć uvjet prema kojemu je u Sloveniju trebalo doći 25.000 njihovih radnika i stručnjaka.

Uz to, Pahor je novinarima na brifingu priznao kako "nema nikakvih izgleda" da će Slovenija sagraditi drugi blok nuklearke u Krškom jer bi to "sasvim sigurno bilo odbijeno na referendumu", pa bi od toga plana mogla i službeno odustati u iduće dvije godine.