{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenski premijer Pahor ne razmišlja o ostavci

F
6.6.2011. u 10:18
0
0
Slovenski premijer Pahor ne razmišlja o ostavci
0
Slovenski premijer Pahor ne razmišlja o ostavci
Borut Pahor
Uprkos analizama prema kojima je njegova vlada "na koljenima" nakon što su u nedjelju birači uvjerljivom većinom na referendumu odbacili tri zakona, uključujući i ključnu penzionu reformu, slovenski premijer Borut Pahor ne razmišlja o ostavci.
"Kada bi moja ostavka ili ostavka vlade automatski vodile u prijevremene izbore, onda bi predložili upravo to, ali to je zabluda", rekao je Pahor novinarima nakon objave referendumskog rezultata.

Na referendumu je odbačen novi zakon o penzionom osiguranju po kojemu bi se u penziju bez odbitaka odlazilo sa 65 navršenih godina života jer je za njegovu primjenu glasovalo manje od 28 posto birača, a sličnom uvjerljivom većinom odbačeni su i zakon o suzbijanju rada na crno, te zakon o čuvanju arhivske građe.

U prvoj izjavi novinarima nakon proglašenja rezultata, Pahor je izjavio da je referendumski rezultat izraz "ozračja općeg nepovjerenja" u slovenskom društvu, a dijelom i neslaganja s reformama na kojima insstira njegova vlada od samog početka jer promjene koje se predlažu "ne odgovaraju određenim grupama".

Istovremeno, Pahor je rekao da su one reformne mjere koje je njegova vlada donijela, a koje sindikati i opozicija nisu blokirale referendumskim inicijativama, dale rezultat.

"Slovenija se oporavlja od recesije, očekujemo privredni rast od preko dva posto u ovoj godini, smanjuje se nezaposlenost, a radimo sve što je potrebno da se smanji budžetski deficit i javni dug", rekao je Pahor.

Slovenski premijer je naglasio da će njegova vlada zato nastaviti svoj rad zbog odgovornosti prema biračima kojima su na izborima prije tri godine obećane promjene, a ne zato jer želi ostati na vlasti po svaku cijenu.

On, međutim, nije isključio mogućnost da glasanje o povjerenju svojoj vladi u parlamentu možda još ovog mjeseca veže na izglasavanje budžetskog rebalansa i interventnog zakona.

Cilj interventnog zakona je kompenzirati negativne učinke neprimjene planirane penzione reforme još u ovoj godini, a ti su učinci po vladinim procjenama na nivou 300 miliona eura godišnje.

Interventnim zakonom uvele bi se restrikcije za plate javnog sektora, penzije i socijalna primanja, protiv čega su se već izjasnili sindikati, ne isključujući prosvjede.

Slovenski politički analitičari navode da će zbog uvjerljivog poraza na referendumu Pahorova vlada idućih mjeseci "životariti", ali isključuju mogućnost naglog političkog zaokreta iako opozicioni prvak Janez Janša tvrdi da su birači vladi dali jasan signal za odlazak i da bi morala omogućiti prijevremene izbore još ove godine.

Ljubljansko "Delo" navodi da je vlada porazom na referendumu dobila jasnu poruku da je vrijeme za njen odlazak i da Pahor sada traži "častan izlaz" jer razmišlja o glasanju o povjerenju vladi u parlamentu.

Referendum je pokazao da "Slovenci ne vjeruju svom premijeru koji mnogo govori, ali uvijek prikrije bit problema", no istina je da "crne scenarije" koje je on najavljivao u slučaju "pada" penzione reforme treba uzeti ozbiljno, navodi u komentaru vodeći slovenski dnevni list.

Odbijanje penzione reforme znači da će uslijediti bolni rezovi na području plata, penzija i socijalnih primanja, a ako Slovenija to ne učini sama, onda će joj to diktirati drugi, navodi "Delo", podsjećajući na Pahorove izjave da bi odbijanje reformi potrebnih zbog finansijske stabilnosti moglo Sloveniju odvesti na put Grčke, Irske i Portugala.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: