{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenci uvjerljivo odbacili penzionu reformu

F
5.6.2011. u 22:11
0
1
Slovenci uvjerljivo odbacili penzionu reformu
0
Slovenci uvjerljivo odbacili penzionu reformu
Foto: Ilustracija
Slovenski birači u nedjelju su na referendumu uvjerljivom većinom odbacili penzionu reformu i još dva zakona, zakon o suzbijanju rada na crno i zakon o arhivskoj građi, pa se oni neće moći primjenjivati, pokazali su rezultati nakon što je prebrojana polovina glasačkih listića.
Protiv novog zakona o penzionom osiguranju koji je predviđao podizanje praga za odlazak u penziju na 65 godina života za muškarce i žene, te kaznene odbitke za one koji bi odlazili ranije, izjasnilo se 72 posto birača koji su izašli na referendum.

Protiv primjene zakona o suzbijanju rada na crno glasalo je 75, a protiv zakona o arhivskoj građi 60 posto, pa se ni oni neće primjenjivati.

Na referendum je po privremenim rezultatima državnog izbornog povjerenstva izašlo nešto više od trećine registriranih birača.

Bivši slovenski premijer Janez Janša, koji je predsjednik najjače opozicijske stranke u parlamentu, Slovenske demokratske stranke (SDS), izjavio je nakon objave privremenih rezultata da su Slovenci glasanjem protiv sva tri zakona glasali protiv "loših rješenja" koja su oni sadržavali, ali i protiv "arogancije sadašnje vlade".

Birači su glasanjem na referendumu iskazali glas nepovjerenja sadašnjoj vladi, ali i vladajućoj većini u parlamentu, izjavio je Janša, koji i dalje zastupa stajalište da bi za Sloveniju zbog krize i nepovjerenja birača u rješenja koja nudi sadašnja vlada najbolje rješenje bili prijevremeni izbori još ove godine.

Premijer Borut Pahor popodne je izjavio da će bez obzira na referendumski rezultat nastaviti sa svojim reformskim nastojanjima i da će u slučaju pada predložene reforme vlada morati prihvatiti mjere kako bi se izbjegle moguće negativne posljedice za finansijsku stabilnost penzione blagajne i negativni učinci za Sloveniju na međunarodnom planu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: