Svijet
0

Kako je Bijela udovica postala opsjednuta islamom

Klix.ba
Glamurozna mlada Britanka Samantha Lewthwaite postala je najtraženiji ženski terorista na svijetu, a niz njenih zločina kulminirao je masakrom u Najrobiju, u kojem je živote izgubilo više od 60 osoba.

Još uvijek nije sa sigurnošću da li je Lewthwaite (29) "bijela žena", za koju preživjeli tvrde da su je vidjeli sa automatskom puškom u jednoj i bombom u drugoj ruci.

Britanske snage sigurnosti još uvijek čekaju zvaničnu potvrdu kenijskih vlasti o njenoj ulozi u napadu.

Ove sedmice, Interpol je za njom izdao međunarodnu potjernicu visokog prioriteta, zbog povezanosti sa nizom terorističkih napada u Africi, gdje je poznata kao Bijela sestra i Bijela udovica.

Ono što je neosporno je to da je Lewthwaite okrvavila ruke. Bila je udana za jednog od napadača na londonsku podzemnu željeznicu, ali se uglavnom identificira kao glavni regruter al-Kaide u istočnoj Africi te glasnogovornica terorističke organizacije Al Shabaab, odgovorne za masakr u Najrobiju.

Kada je 2005. godine njen suprug Jermaine Lindsay raznio sebe i još 25 putnika u londonskoj podzemnoj željeznici, Lewthwaite se predstavila kao još jedna žrtva tragedije i navela je kako ništa nije znala o ubilačkim planovima svog supruga.

Ispitivanja u njenom gradu Aylesburyju pokazala su kako je brak Samanthe i Jermainea bio unija dva ubilačka uma. Prije napada u Londonu, Lewthwaite je pokušala da radikalizira i vlastitu porodicu. Kako tvrde susjedi, natjerala je i svoju majku, irsku katolkinju, da nosi hidžab.

Lewthwaite je rođena 1983., kao najmlađa od troje djece, a otac joj je bio vozač kamiona i bivši vojnik. Sa porodicom je iz Sjeverne Irske u Aylesbury doselila početkom '90-ih. U gradu je bila mala, ali rastuća islamska zajednica, a kuća u kojoj je Lewthwaite odrasla, nalazila se u blizini džamije.

Kada je imala 11 godina, roditelji su joj se razveli, što je veoma uticalo na nju. Vjerovatno je tada privukla snažna porodična etika muslimana koji su živjeli u blizini. Tada se počela družiti sa mješovitom grupom muslimana i kršćana.

S vremenom je razvila opsesiju islamom, o čemu svjedoči i njena tadašnja prijateljica. Zajedno su prisustvovale islamskim skupovima te učile arapski jezik. Njena prijateljica navodi i kako Lewthwaite nikada nije konzumirala droge i alkohol te da se veoma dobro uklopila u islamske običaje.

U školi je počela da pokreće razgovore o islamu i daje savjete.

Od 2,7 miliona britanskih muslimana, 78 hiljada su preobraćenici, od kojih trećinu čine bijele žene.

Malo nakon što je prešla na islam, Lewthwaite je krenula na kurs politike i religija u Školi orijentalnih i afričkih studija Londonu, ali je izbačena nakoon dva mjeseca.

Tada je, na internetu, upoznala Jermainea Lindsaya. Prvi put su se sreli na maršu Stop The War u Londonu, 2002., a samo sedam dana kasnije su se i šerijatski vjenčali. Uzeli su imena Asmantara i Jamal. Lewthwaitein otac nije odobravao brak, a vjenčanju nije prisustvovao niko od njene porodice. Iznajmili su kuću u Aylesburyju, gdje im se 2004. rodio sin Abdullah Jamal.

Nakon manje od šest mjeseci od rođenja sina, Lewthwaite i Lindsay posjetili su Mohammada Sidiquea Khana, vođu napada na londonsku podzemnu željeznicu.

Šest dana nakon napada, policija je upala u njihov dom, odakle je Lewthwaite odvedena trudna sa drugim djetetom.

Kuća je ubrzo spaljena u napadu, a policija je povjerovala u Lewthwaiteinu priču da nije znala ništa o planovima svog supruga i smjestili su je u sigurnu kuću. Iz sigurne kuće je preselila u stan u kojem je živjela sve do 2009. godine. Imala je dvoje djece, a bila je trudna sa trećim. Identitet oca trećeg djeteta je nepoznat. Iz stana je iselila nakon rođenja trećeg djeteta.

Tri godine nakon odlaska iz Aylesburyja, pojavila se u Keniji. U decembru 2011. godine, kenijska policija je počela sa lovom na Lewthwaite, majku već četvrtog djeteta, zbog planiranja bombaškog napada na hotele i tržne centre u Mombasi.