Svijet
2

Bijela udovica: Moj suprug je bio ljut kad je vidio ubijanje civila u BiH

Klix.ba
Samantha Lewthwaite i Jermaine Lindsay
Samantha Lewthwaite i Jermaine Lindsay
Interpol je za zahjev Kenije izdao crvenu potjernicu za Samanthom Lewthwaite, poznatijom kao Bijela udovica, za koju se sumnja da stoji iza terorističkih napada na tržni centar u Najrobiju.

Ona je udovica Jermainea Lindsayja, jednog od četvorice bombaša samoubica koji su izvršili napad na London 7. jula 2005. godine. Te iste godine, Lewthwaite je pobjegla iz Velike Britanije i priključila se militantnoj islamističkoj grupi El-Šabab.

Dva mjeseca nakon napada u glavnom gradu Velike Britanije, u kojem su poginule 52 osobe, ona je za The Sun rekla da je njen suprug pao pod utjecaj radikalnih imama u tamošnjim džamijama.

"Način na koji su ga ti ljudi preobratili i otrovali je grozan. Bio je nevin, naivan i običan čovjek. Vjerujem da je bio idealan kandidat. Bio je izuzetno ljut kada je vidio ubijanja civila na ulicama Bosne i Hercegovine, Iraka, Izraela i Palestine", kazala je Bijela udovica.

Ona je kćerka bivšeg britanskog vojnika i rođena je u Sjevernoj Irskoj, a odrastala je u Aylesburyju u Londonu. Nakon ovih kritika na račun supruga, i sama Lewthwaite priključila se džihadu. Prethodno je išla u školu za orijentalne i afričke studije.

Prema podacima radikalnih islamskih pobunjenika, u tržnom centru u Najrobiju ubijeno je 137 talaca, dok je prema podacima kenijskih vlasti stradalo 67 osoba.

Zastave su spuštene na pola koplja, a u glavnom gradu je i dalje napeto. Zaštitari sve putnike koji se ukrcavaju na autobuse pregledaju metalnim detektorima.