Svijet
0

Interpol izdao "crvenu potjernicu" za Bijelom udovicom

Klix.ba
Interpol je na zahtjev Kenije izdao nalog za hapšenje britanske Bijele udovice Samanthe Lewthwalte, za koju se prepostavlja da stoji iza napada na tržni centar u Najrobiju.

Agencija je izdala "crvenu potjernicu", najmoćniji alat za praćenje međunarodnih bjegunaca, na kojoj se ističe kako se 29-godišnja Lewthwaite traži zbog optužbi za posjedovanje eksploziva i zavjere s ciljem počinjenja zločina u decembru 2011. godine.

"Aktiviranjem 'crvene potjernice' kenijske vlasti su osigurale da 190 članica zemalja bude svjesno opasnosti koja prijeti od ove žene", rekao je generalni sekretar Ronald K. Noble.

I dalje nije poznato da li je Bijela udovica bila u tržnom centru tokom napada. Kenijske vlasti tvrde kako forenzički eksperti pokušavaju utvrditi da li je iko od napadač bio ženskog spola nakon što su oslobođeni taoci izjavili da je u ovaj strašni zločin bila uključena i Britanka.

Lewthwaite je prije bila tražena samo zbog korištenja lažnog pasoša Južnoafričke Republike. Poznata je kao udovica Jermaineoma Lindsayjema, jednog od četvorice bombaša samoubica koji su izvršili napad na London 7. jula 2005. godine. Iz Velike Britanije je pobjegla 2005. godine u militantnu islamističku grupu El-Šabab.

Kenija već žali za izgubljenim civilnim i vojim žrtvama. Prema podacima radikalnih islamskih pobunjenika u tržnom centru u Najrobiju ubijeno 137 talaca, dok je prema podacima kenijskih vlasti stradalo 67. Zastave su spuštene na pola koplja, a u glavnom gradu je i dalje napeto. Zaštitari skeniraju sve putnike koji se ukracavaju na autobuce metalnim detektorima.