Nakon kritika Hillary Clinton
0

Kairo ne prihvata miješanje u unutrašnje poslove

SRNA
Mohamed Kamel Amr
Mohamed Kamel Amr
Egipatski ministar vanjskih poslova Mohamed Kamel Amr izjavio je danas da Egipat neće prihvatiti bilo kakvo miješanje u svoje unutrašnje poslove, nakon što je američki državni sekretar Hillary Clinton kritikovala način na koji su snage sigurnosti intervenisale protiv žena među demonstrantima u Kairu.

Clintonova je u govoru ranije ove sedmice rekla da su egipatske snage sigurnosti "osramotile državu" jer su "sistematski degradirale žene", što je bila jedna od najoštrijih kritika iz Washingtona na račun novih egipatskih vlasti.

   Na emitovanom video-snimku prikazano je kako vojnici prebijaju demonstrante palicama, često i nakon što su oni pali na zemlju. Aktivisti tvrde da je to bio miran protest za zahtjevom da vojska preda vlast civilnim organima. U sukobima u prethodnih šest dana poginulo je 13 ljudi, a stotine su ranjene.

"Egipat ne prihvata bilo kakvo miješanje u svoje unutrašnje poslove i u toku je komunikacija radi razjašnjavanja izjava stranih zvaničnika", rekao je ministar Amr, a prenijela je državna agencija MENA.

Komentarišući izjavu Hillary Clinton, Amr je rekao da se "ovakve stvari lako ne prihvataju".

Snimak na kojem egipatski vojnici vuku po zemlji jednu ženu među demonstrantima, a potom je šutiraju, izazvao je bijes u domaćoj javnosti. Hiljade ljudi juče su na kairskom Trgu Tahrir osudile ovakvo nasilje.

Aktivisti su pozvali građane da na protestu za dva da zatraže izvinjenje zbog napada na žene.
SAD, kojima je svrgnuti predsjednik Hosni Mubarak bio saveznik, daju Egiptu godišnju vojnu pomoć vrijednu 1,3 milijardi dolara. Ova praksa započeta je nakon što je Egipat 1979. godine postao prva arapska država koja je sklopila mirovni sporazum sa Izraelom.