Egipat: Vlasti obećale SAD-u da će obustaviti racije

F
FENA
30.12.2011. u 20:35
0
1
Egipat: Vlasti obećale SAD-u da će obustaviti racije
0
Egipat: Vlasti obećale SAD-u da će obustaviti racije
Egipatski zvaničnici obećali su SAD-u da će obustaviti racije na grupe koje se zalažu za demokratiju i ljudska prava i vratiti im imovinu zaplijenjenu u nedavnom pretresu, izjavio je neimenovani američki zvaničnik.
Ovaj izvor je naveo da je ambasadorica SAD-a u Kairu En Paterson ponovo razgovarala s najvišim egipatskim zvaničnicima, uključujući članove vladajućeg vojnog vijeća, kojima je iznijela zahtjev Washingtona da se omogući normalan rad nevladinim organizacijama u Egiptu.

"Ambasadorica je tražila i dobila garancije egipatskog vodstva da će racije prestati, a (oduzeta) imovina biti odmah vraćena, kazao je neimenovani izvor", javio je Reuters.

Washington je oštro reagovao u četvrtak nakon što je egipatska policija pretresla prostorije 17 nevladinih grupa, uključujući nekoliko njih koje dobijaju podršku iz SAD-a, i nagovjestio je da će preispitati godišnju vojnu pomoć u iznosu od 1,3 milijarde dolara za Kairo ako se ove racije nastave.

Egipatska zvanična novinska agencija MENA javila je da je racija provedena u okviru ispitivanja finansija iz inostranstva za grupe koje su potpomogle proteste u kojima je u februaru s vlasti svrgnut Hosni Mubarak i koje često kritikuju reakciju vojnih vlasti na ulične proteste koji i dalje traju.

UN i EU ranije u petak su osudile prekomjernu upotrebu sile, kao i mjere koje vojna uprava u Egiptu koristi u obračunu s demonstrantima koji traže hitno uspostavljanje civilne vlasti.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: