Svijet
0

Južnoafrički tužioci odustali od optužnice protiv rudara

FENA
Južnoafrički tužioci su danas povukli optužnice protiv 270 rudara, optuženih za ubistvo 34 kolege štrajkača koje je ubila policija, ali su rekli da postoji mogućnost da ponovno budu optuženi kad istraga bude završena, prenose agencije.

Javnost je gnjevna zbog optužnica koje su podignute u skladu sa zakonom iz vremena aparthejda prema kome je zaključeno da su rudari imali "zajedničku svrhu" u ubistvu kolega.

Ubistvo štrajkača prošlog mjeseca u rudniku Marikana, kojim upravlja proizvođač platine "Lonmin", bio je najteži bezbjednosni incident od okončanja aparthejda 1994. godine i podsjećao je na scene državne brutalnosti iz vremena vladavine bijelaca.

"Konačne optužnice bit će podignute tek kada budu završene sve istrage. Optužnice za ubistvo protiv 270 osumnjičenih bit će formalno povučene u sudu", izjavio je vršilac dužnosti glavnog državnog tužioca Nomgkobo Džiba, prenio je Rojters.

U valu nasilja proisteklog iz nedozvoljenog štrajka i sindikalnog rata oko teritorija ukupno su poginule 44 osobe, prenosi Tanjug.

Vodeće ličnosti vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa također su izrazile razočaranost zbog optužnica.

"Svi smo iznenađeni i zbunjeni zbog pravne strategije tužilaca", izjavio je u petak šef poslaničke grupe Afričkog nacionalnog kongresa u parlamentu.

Popularnost predsjednika Južne Afrike Jakoba Zume opala je zbog ovih ubistava i načina na koji se država ponijela u tom slučaju, a protivnici tvrde da mu je važnije da zaštiti rudarsku industriju i moćne sindikate nego rudare.