{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatska: Za ubistvo Pukanića trojici povećana kazna

F
18.7.2012. u 08:55
0
0
Hrvatska: Za ubistvo Pukanića trojici povećana kazna
0
Hrvatska: Za ubistvo Pukanića trojici povećana kazna
Foto: Arhiv
Vrhovni sud donio je drugostepenu presudu za ubistvo novinara Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića u oktobru 2008. kojom je trojici optuženih kazne povećao za ukupno 15 godina.
Zatvorska kazna najviše je povećana Slobodanu Đuroviću, s 15 na 25 godina, Bojanu Guduriću kazna je povećana s 30 na 33 godine, a Robertu Mataniću s 33 na 35 godina.

Vrhovni sud kazne je povećao trojici optuženika djelomično prihvativši žalbu USKOK-a, a njihovim je odbranama žalbe u cijelosti odbio.

Ostalim optuženima Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju potvrđena je prvostepena presuda kojom su obojica osuđena na 16 godina zatvora, a 40-godišnja zatvorska kazna potvrđena je Željku Milovanoviću, koji je u pritvoru u Beogradu gdje mu se sudi za isti zločin.

Glasnogovornik Vrhovnog suda Dražen Tripalo potvrdio je za Hinu da je drugostepenu presuda, napisana na 59 stranica, jučer otpremljena zagrebačkome Županijskom sudu na kojem su nakon desetomjesečnog suđenja 3. novembra 2010. objavljene nepravomoćne presude, kojima su šestorica optuženika osuđena ukupno na 150 godina zatvora.

Branitelji trojice kojima je povećana kazna, neugodno iznenađeni tom odlukom koju još nisu dobili, najavili su nove žalbe na koje imaju pravo budući da su njihovi branjenici osuđeni na dugotrajne zatvorske kazne.

Advokat Rajko Mlinarić, jedan od branitelja Slobodana Đurovića, nije krio da je šokiran odlukom Vrhovnog suda, a za Hinu je izjavio kako nije očekivao povećanje kazne, nego, naprotiv, ukidanje prvostepene presude koju smatra potpuno neosnovanom.

Branitelj Roberta Matanića, odvjetnik Hrvoje Korša rekao je da odluku Vrhovnog suda još nije primio te da će se o njoj očitovati tek kad je prouči, no ni on nije krio da je njome šokiran i nezadovoljstvo drugostupanjskom presudom.

"Ako je istina da je mom branjeniku povećana kazna, to je strašno s obzirom na pripremljenu i napisanu žalbu koja je bila 'debela kao Biblija'", kazao je Gudurićev branitelj Andrej Ilić i zaključio kako mu ne preostaje ništa drugo nego pisati novu opširnu žalbu.

Na suđenju u Zagrebu, koje se održavalo uz stroge mjere osiguranja, nisu otkriveni motiv ubistva ni krajnji naručitelj.

Brutalno ubistvo suvlasnika Nacionala Ive Pukanića i njegova saradnika Nike Franjića podmetanjem eksplozivne naprave na parkiralištu redakcije lista 23. oktobra 2010. šokiralo je hrvatsku javnost.

Zločinačku grupu prema optužnici je okupio Robert Matanić. Zbog pomaganja, osuđeni su njegov bratić Luka Matanić i prijatelj Amir Mafalani. Bojan Gudurić osuđen zato što je trebao pucati na Pukanića iz zasjede ako eksploziv "zataji". Slobodan Đurović optužen je da je bio veza između ubojica i Sretena Jocića, zvanog Amsterdam, koji je navodno za ubistvo platio 1,5 miliona eura.

Uz Milovanovića, koji je bio izravni počinitelj, za isti zločin u Beogradu sudi se Sretenu Jociću i Milenku Kuzmanoviću.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: