Svijet
2

Južni Sudan: Zaraćene strane sjele za pregovarački stol

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik Južnog Sudana Salva Kiir Mayardit i njegov bivši zamjenik Riek Machar poslali su delegacije u Addis Ababa u Etiopiju u cilju postizanja mirovnog sporazuma.

Naime, dvije zaraćene strane spremne su postići dugoročno rješenje kako bi okončali sukobe koji u toj zemlji traju već dvije sedmice.

Ovo je prvi put da su pokrenuti pregovori između između Mayardita i Machara od početka sukoba dvije strane.

Inače, Ujedinjenih narodi (UN) i Evropska unija (EU) čine velike napore kako bi pomogla da dvije zaraćene strane dođu do rješenja i prestanu sa sukobima.

S druge strane, specijalna predstavnica Ujedinjenih naroda (UN) za Južni Sudan Hilde Johnson pozvala je sukobljene strane u toj zemlji na prekid sukoba, a akteri na političkoj sceni su pozvani da se okrenu izgradnji mira.

"U Južnom Sudanu već dvije sedmice traju žestoki sukobi i tenzije koje su uznemirile cijelu zemlju. Mislim da ova zemlja može riješiti svoje probleme. Potreban je dijalog između dvije zaraćene strane", rekla je.

Ona je istakla da je početak 2014. godine izvanredna prilika da se zemlja okrene miru i dijalogu.

"Nova godina je prilika da se okonča nasilje i sukobi između dvije strane. Potrebno je, prije svega, da svi koji su umiješani u nasilje budu privedeni pred lice pravde i da odgovaraju za svoja nedjela", kazala je Johnson.

Južni Sudan je pogođen nasiljem od sredine decembra, kad je predsjednik Salva Kiir optužio bivšeg potpredsjednika Rieka Machara da stoji iza neuspjelog državnog udara.

Nakon toga, veliki broj pristalica Machara su završili u zatvoru, ali je bivši potpredsjednik uspio izbjeći iz Južnog Sudana na teritorij na kojem živi njegovo pleme Nuer. Manchar je ranije negirao umiješanost u navodno organiziranje državnog udara.