Svijet
1

Pregovaračke delegacije stigle u Addis Ababu, UN pozvao na prekid vatre

SRNA
Delegacije južnosudanskog predsjednika Salva Kira i vođe pobunjenika u Južnom Sudanu Rijeka Mašara doputovale su danas na mirovne pregovore u Addis Ababi, prijestonicu Etiopije.

Mirovni pregovori bi trebalo da počnu sutra, javili su ranije izvori iz Vlade Etiopije.

Nasilje u Južnom Sudanu počelo je 15. decembra, kada se dogodio okršaj između pripadnika različitih frakcija unutar vojske. Predsjednik Salva Kiir optužio je bivšeg potpredsjednika Rieka Machara da stoji iza neuspjelog državnog udara.

Tada su se sukobili pripadnici etničke grupa Dinka, koji su lojalni predsjedniku Salvu Kiru, i etničkih Nuera, Mašarovih pristalica.

Nakon toga veliki broj pristalica Machara su završili u zatvoru, ali je bivši potpredsjednik uspio izbjeći iz Južnog Sudana na teritorij na kojem živi njegovo pleme Nuer. Manchar je ranije negirao umiješanost u navodno organiziranje državnog udara.

Specijalna predstavnica Ujedinjenih naroda (UN) za Južni Sudan Hilde Johnson pozvala je sukobljene strane u toj zemlji na prekid sukoba, a akteri na političkoj sceni su pozvani da se okrenu izgradnji mira.

“U Južnom Sudanu već dvije sedmice traju žestoki sukobi i tenzije koje su uznemirile cijelu zemlju. Mislim da ova zemlja može riješiti svoje probleme. Potreban je dijalog između dvije zaraćene strane”, rekla je Johnson, prenosi Agencija Anadolija.

Ona je istakla da je početak 2014. godine izvanredna prilika da se zemlja okrene miru i dijalogu.