|

Južna Koreja više nije u stanju povišene pripravnosti

Južna Koreja više nije u stanju povišene pripravnosti
0
F
FENA
7.1.2011. u 09:50
0
komentara
0

dijeljenja
Južna Koreja više nije u stanju povišene pripravnosti Foto: AFP
Južnokorejske i američke snage razmještene u Južnoj Koreji snizile su stepen pripravnosti.
Učinile su to na temelju obavještajnih informacija prema kojima je i Sjeverna Koreja ublažila stepen pripravnosti svojih jedinica na zapadnoj obali poluostrva.

Sjevernokorejske snage, među kojima i topničke jedinice koje su granatirale južnokorejsko ostrvo krajem novembra, nalazile su se dosad u stanju povišene pripravnosti, ali sada su, kako se čini, u stanju redovne pripravnosti, javila je agencija Yonhap.

"Sada proučavamo stanje kako bismo vidjeli jesu li te mjere povezane s pomirljivim gestama koje su dolazile sa Sjevera, poput ponude za početak pregovora", rekao je jedan južnokorejski vladin izvor za Yonhap. Južnokorejska vojska odbila je komentirati medijske izvještaje.

"Ne komentiramo obavještajna pitanja", rekao je jedan vojni dužnosnik.

Sjeverna Koreja u srijedu je saopćila da želi bezuvjetne pregovore sa Seulom, te pozvala na suzdržavanje od međusobnih provokacija. Sjevernokorejska ponuda uslijedila je pošto je SAD u regiju poslao svog posebnog izaslanika Stephena Boswortha. On je u srijedu i četvrtak razgovarao s južnokorejskim i kineskim dužnosnicima o smirivanju napetosti na Korejskom poluostrvu, a u petak bi trebao posjetiti i Japan.

Napetosti na Korejskom poluostrvu doživjele su vrhunac krajem prošle godine pošto je u novembru sjevernokorejska vojska granatiralo južnokorejsko ostrvo Yeonpyeong u spornim pograničnim vodama. U granatiranju su poginule četiri osobe.

U martu 2010. u potapanju južnokorejske korvete poginulo je 46 mornara, za što je međunarodnom istragom utvrđena odgovornost Pyongyanga koji to demantira.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.