Južna Koreja
0

Sahranjeni stradali vojnici, najavljena stostruka osveta

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Južna Koreja pokopala je dvojicu vojnika koji su poginuli u raketnom napadu Sjeverne Koreje.

Rakete ispaljene u utorak na južnokorejsko ostrvo Yeonpyeong usmrtile su četiri osobe i razorile brojne kuće. Južna Koreja uzvratila je paljbu, a još uvijek nije poznata količina štete, javio je Reuters.

Ministar pravosuđu Kim Hwang-sig i ministar odbrane Kim Tae-young prisustvovali su pokopu dvojice vojnika.

"Sadašnji i penzionisani marinci udružit će bijes i animozitet koji je u našim kostima i osvetiti se Sjevernoj Koreji", rekao je zapovjednik južnokorejske vojske Yoo Nak-joon.

Novi ministar odbrane Južne Koreje, imenovan u petak kako bi "brzo i odlučno odgovorio na krizno stanje" sa Sjevernom Korejom, zalaže se za "stostruko uzvraćanje" u slučaju oružanog napada Pyongyanga, prenose novine u subotu.

Kim Kwan-Jin, bivši zapovjednik glavnog stožera vojske, imenovan je u petak, tri dana nakon što je Sjeverna Koreja granatirala južnokorejsko ostrvo, što je napad razmjera neviđenih od korejskog rata (1950.-1953.) i koji je ukazao na nedostatke unutar južnokorejskih snaga.

"Moramo odlučno odgovoriti na provokacije Sjeverne Koreje", izjavio je predsjedničkim savjetnicima Kim, kako prenosi konzervativni dnevnik Chosun Ilbo.

"Moramo stostruko odgovoriti u slučaju napada Sjeverne Koreje", dodao je u prvim izjavama u svojstvu ministra.

Južnokorejska vlada bila je meta oštrih kritika jer se vojni odgovor Seula smatrao prebojažljivim nakon Pyongyangova granatiranja ostrva Yeonpyeong u kojem su četiri osobe poginule.

Južna Koreja izvodit će od nedjelje pomorske manevre sa SAD-om na Žutom moru. Te je vježbe Peking osudio, a Pyongyang nazvao "nedopustivom provokacijom", prenose agencije.