{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tornju Lotte prijete ponori, nestaje i obližnje jezero

6.8.2014. u 10:43
12
29
Tornju Lotte prijete ponori, nestaje i obližnje jezero
12
Južnokorejski toranj Lotte World Tower je jedan od najviših nebodera na svijetu i veoma je blizu završetka, no, već u prijeti pojava iznenadnih ponora (rupa), koji se pojavljuju u njegovoj okolini.
Foto: EPA
Foto: EPA
Ponori se pojavljuju u naseljenim područjima i uništavaju ulice, a počelo je nestajati i obližnje jezero.

Toranj Lotte World Tower će po završetku radova 2016. godine biti visok 549 metara, no, kako se njegova izgradnja bliži kraju, tako se pojavljuju komplikacije. U njegovoj blizini su se u posljednja dva mjeseca pojavile misteriozne rupe, odnosno ponori. Jedna od tih rupa se pojavila 500 metara od tornja. Široka je nešto više od 40 centimetara, a duboka 20 cm. No, pojavile su se mnogo ozbiljnije rupe, a njihove fotografije su objavljene na društvenim mrežama.

Ponori se pojavljuju iz različitih razloga, a ljudska greška je jedan od njih. Iznenadne pukotine u zemlji se događaju zbog naglog priliva ili odliva vode, a sve zavisi i od vrste tla. Ove godine je ponor progutao osam skupocjenih automobila u Kentuckyju u SAD-u.

Pored pojave ponora, polako nestaje i jezero u Južnoj Koreji. Njegov vodostaj je sa 16,5 opao na 14 metara. Profesor park Chang-khun sa Univerziteta Kwandong je rekao da podzemne vode ulaze u šesti podrum tornja Lotte, kao i da sumnja da se radi o vodi iz jezera. Grupa ljudi zadužena za nadzor tvrdi da toranj nije u opasnosti, no, to nije bilo dovoljno da promijeni mišljenje javnosti.

Foto: EPA
Foto: EPA


Istragom se pokušava odgonetnuti da li je konstrukcija tornja uzrokovala pojavu ponora. Do sada su napravljena 123 sprata.

Ponori su i u prošlosti predstavljali veliki problem u Južnoj Koreji, a u posljednjih pet godina ih je u Seulu zabilježeno čak 133.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: