Svijet
0

Kim Jong-un otkrio unutrašnjost najjače podmornice koju Sjeverna Koreja ima

Klix.ba
Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un uslikan je kako se vozi u podmornici sjevernokorejske vojske. Fotografije na kojima diktator pozira na izvidnici podmornice, pozdravlja se sa osobljem i usmjerava podmornicu, prikazane su na državnoj televiziji.

Južnokorejska vlada izrazila je zabrinutost potezom Sjeverne Koreje kojim je otkrila izgled unutrašnjosti najsnažnijih brodova te zemlje. Podmornica zelene boje, teška 1.800 tona izgrađena je 1950. godine.

Kako javlja Yonhap novinska agencija, fotografije su uslikane tokom Kimove posjete korejskoj pomorskoj jedini narodne vojske 167.

"Centralni odbor stranke pridaje veliku važnost kombiniranim jedinicama podmornica. Komandiri i mornari trebaju jasno uvidjeti neprijateljeve motive koji traže šansu da napadnu našu zemlju, radi na pripremama za borbu i razmišlja samo o bitkama", napisala je KCNA agencija kojom upravlja Jong-un.

Glasnogovornik ministra odbrane Južne Koreje Kim Min-seok kazao je kako je neobično to što je Sjeverna Koreja prikazala unutrašnjoj borbene podmornice.

"Izgleda a Pjongjang pokazivanjem ove podmornice želi pokazati svoju moć, ali podmornice koje naša vojska ima su mnogo moćnije od onih koje Sjeverna Koreja, ne prave veliku buku i mogu ostati pod vodom mnogo duže", kazao je Min-seok.

Vjeruje se da je podmornica Južne Koreje potonula kada je pogodio torpedo koji je ispalila podmornica S. Koreje 2010. godine.

Prema podacima UN-a, S. Koreja ima oko 70 podmornica.