Svijet
21

Južna Koreja Sjevernoj: Izvinite nam se!

Klix.ba
Najviši vojni zvaničnici dviju Koreja vrše pregovore kako bi pokušali doći do zajedničkog stava o prekidu tenzija.

U isto vrijeme, lider Južne Koreje Park Geun-hye kaže kako od Pjongjanga očekuje "jasno izvinjenje" zbog sjevernokorejskih provokacija.

"Potrebno nam je jasno izvinjenje i mjere sprečavanja ponavljanja ovakvih provokacija i komplikovanih situacija. U protivnom, naša će vlada nastaviti koristiti objave putem zvučnika", rekao je Park.

"Antisjeverna" propaganda putem velikih zvučnika na pograničnom području nastavila se početkom augusta nakon decenijske pauze. Uzrok uključenja zvučnika bila je eksplozija na južnoj strani demilitarizovane zone u kojoj su povrijeđena dva južnokorejska vojnika.

Seul je optužio Pjongjang da je na tom području postavio mine nakon čega je upućen zahtjev za izvinjenje. Sjever je kategorično odbio umiješanost u incident, a zbog spornih zvučnika Pjongjang je izdao ultimatum za njegovo gašenje.

Kako Seul nije odgovarao, sa teritorije Sjeverne Koreje je u četvrtak ispaljen veći broj granata usmjerenih prema zvučnicima. Jug je odgovorio salvom projektila, a u razmjeni vatre nije bilo povrijeđenih.