Prigovori Japanu
0

Južna Koreja se protivi ispuštanju radioaktivne vode u okean

Sarajevo-x.com
Fukushima (Foto: AP)
Fukushima (Foto: AP)
Južnokorejske vlasti izrazile svoju zabrinutost zbog ispuštanja radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukushima u Pacifik, zbog eventualnog zagađenja okoliša, izvjestila je agencija Kyodo u utorak.

"Naše dvije zemlje su veoma blizu, a ispuštanje vode iz japanske nuklearne elektrane u more predstavlja izrazit problem za nas", piše Kyodo, citirajući službeni stav Južne Koreje, koji je prenesen preko ambasade te zemlje u Tokiju.

Seoul sada razmatra obim moguće štete na okoliš, navodi se u izvještaju. Stručnjaci firme Tokyo Electric Power Co. (TEPCO), koja upravlja nuklearnom elektranom Fukushima, oštećenom u cunamiju, u ponedjeljak su počeli sa ispuštanjem 11.500 tona radioaktivne vode u okean kako bi oslobodili prostor za odlaganje.

Iz TEPCO-a su već izrazili žaljenje zbog ispuštanje vode u okean, ali su istovremeno rekli da je to jedini način da se riješi problem.

Inače, broj poginulih u Japanu od 11. marta, kada se desio zemljotres i cunami, je premašio 12.340, a za njih 15.350 se gubi svaki trag.