Prvi put nakon 2015.
7

Južna Koreja pozvala Sjevernu Koreju na razgovore o učešću na Olimpijskim igrama

Klix.ba
Ryom Tae-Ok i Kim Ju-Sik su jedini potencijalni učesnici OI iz Sjeverne Koreje (Foto: AFP)
Ryom Tae-Ok i Kim Ju-Sik su jedini potencijalni učesnici OI iz Sjeverne Koreje (Foto: AFP)
Južna Koreja je pozvala Sjevernu Koreju na razgovore na "visokom nivou" o njenom potencijalnom učešću na Zimskim olimpijskim igrama koje se održavaju u februaru.

Poziv je uslijedio nakon što je Kim Jong-un izjavio kako razmišlja o slanju tima u Pyeongchang u Južnoj Koreji na Olimpijadu, a trebali bi se sastati 9. januara.

Kazao je kako bi se dvije strane trebale "hitno sastati kako bi razgovarale o mogućnostima". Predsjednik Južne Koreje izjavio je ranije kako je vidio ovu ponudu kao priliku za poboljšanje vrlo napete situacije.

Sastanak bi trebalo da se dogodi u Panmunjomu, ili "selu primirja", u demilitarizovanoj zoni u kojem su dvije zemlje i dosad vodile mirovne razgovore.

"Nadamo se da Jug i Sjever mogu sjesti i licem u lice diskutovati o učešću sjevernokorejske delegacije na Igrama, kao i o drugim pitanjima od zajedničke važnosti za unapređenje korejskih veza", rekao je ministar za ujedinjenje Cho Myoung-gyon, prenosi BBC.

Predsjednik organizacijskog odbora Olimpijskih igara, Lee Hee-beom, ranije je rekao novinskoj agenciji Južne Koreje Yonhap da je bio oduševljen kad je čuo o mogućem učestvovanju Sjeverne Koreje.

"To je kao novogodišnji dar", rekao je.

Državni medijska agencija KCNA iz Sjeverne Koreje saopćila je u utorak kako je zemlja "ispunjena čvrstom odlučnošću da ostvari pobjedu" u Igrama.

Samo dva sjeverno-korejska sportaša su se kvalificirali za Igre, to su klizači Ryom Tae-Ok i Kim Ju-Sik.

Iako je Sjever propustio službeni rok za potvrdu njihovog učestvovanja, klizači se i dalje mogu takmičiti s pozivom Međunarodnog olimpijskog odbora.

Posljednji razgovori dvije zemlje na visokom nivou vođeni su još u decembru 2015. godine u zajedničkoj industrijskoj zoni Kaesong, a završeni su bez sporazuma i saopćenja o detaljima ili agendi.