Jasna poruka Pyongyangu
55

Južna Koreja i SAD povećavaju broj zajedničkih vojnih vježbi po "realističnim scenarijima"

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Južnokorejska i američka vojska će održati dvadesetak zajedničkih vojnih vježbi u prvoj polovini 2023. godine.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje je održalo sastanak na kojem je odlučeno da se "proširi obim i vrste kombinovanih terenskih vježbi". Tokom tih vojnih vježbi će se vojska fokusirati na "izradu realističnih scenarija obuke u vrijeme rastućih sjevernokorejskih nuklearnih i raketnih prijetnji".

Seoul se namjerava nositi s nuklearnom prijetnjom iz Pyongyanga na osnovu opredijeljenosti Washingtona da mobilizira sve svoje vojne sposobnosti uključujući nuklearno oružje za odbranu saveznika, navodi se u saopćenju.

Ministar Lee Jong-sup je govoreći o mogućnosti konflikta uz korištenje konvencionalnog oružja kazao da Južna Koreja "mora osigurati strog i savršen odgovor na svaku provokaciju iz Sjeverne Koreje" te biti u stanju da ostvari "konačnu pobjedu u bilo kojoj borbi".

Seoul je saopćio da Južna Koreja i SAD planiraju 2023. godine obaviti prvu veliku zajedničku vojnu vježbu s bojevom municijom u proteklih šest godina.

Vježbe bi mogle poslužiti za obilježavanje 70. godišnjice vojne saradnje između dvije zemlje, ali i z "demonstraciju vojnog prisustva i sposobnosti saveznika".

Očekivano, Sjeverna Koreja je osudila vojne vježbe te ih je nazvala prijetnom po nacionalnu sigurnosti i pripremama za napad. Pyongyang je prošlog mjeseca vojnu vježbu saveznika nazvao "ratnom vježbom za agresiju usmjerenu na napade na strateške mete u Sjevernoj Koreji". Pyongyang je poručio da će braniti svoj suverenitet te da bi mogao iskoristiti "moćnije mjere" kao odgovor ukoliko SAD "kontinuirano nastave s opasnim vojnim provokacijama".

Vojne vježbe su značajno smanjene dok je predsjednik Južne Koreje bio Moon Jae-in s ciljem pomirenja s Pyongyangom. Međutim, njegov nasljednik Yoon Suk Yeol, koji je na funkciji od maja, proglasio je politiku "mir kroz snagu", a to znači jačanje vojnih veza sa SAD-om.

Sjeverna Koreja je ispalila veći broj projektila ove godine uključujući interkontinentalne balističke projektile koji navodno mogu pogoditi mete u SAD-u. CNN procjenjuje da je dosad obavljeno 35 testiranja.

Zvaničnici Seoula i Washingtona tvrde da je Sjeverna Koreja obavila pripreme za prvi nuklearni test od 2017. godine.