|

Južna Koreja će izvesti najveću vojnu vježbu

Južna Koreja će izvesti najveću vojnu vježbu
0
S
Sarajevo-x.com
22.12.2010. u 08:15
12
komentara
0

dijeljenja
Južna Koreja će izvesti najveću vojnu vježbu Foto: AFP
Južna Koreja najavila je da će danas početi s održavanjem trodnevne, najveće do sada zimske vojne vježbe s pravim streljivom.
U vježbi će učestvovati 800 vojnika, a koristit će se artiljerija, borbeni avioni i najveći broj kopnenih snaga na jednoj vježbi od okončanja korejskog rata 1953. godine, saopćila je južnokorejska vlada, prenosi BBC.

Seoul je prije samo nekoliko dana izveo vježbe na otoku Yeonpyeong i uprkos brojnim upozorenjima izostala je reakcija Sjeverne Koreje.

Podsjećamo, Sjeverna Koreja izvršila je artiljerijski napad na ostrvo Yeonpyeong u novembru, pri čemu su poginule četiri osobe.

Održavanje novih vojnih vježbi još više povećava tenzije na korejskom poluotoku.

Kako prenosi BBC, glasnogovornik južnokorejske vojske izjavio je da će se vježbe održati u Pocheonu, 20 kilometara južno od granice, odnosno 50 kilometara od centralnog dijela Seoula.

"Uzvratit ćemo na svaki provokativni čin Sjeverne Koreje, poput nedavnog granatiranja otoka Yeonpyeong", kazao je zapovjednik Choo Eun-sik, dodavši da će Južnokoreanci kroz veliku akciju pokazati svoju vojnu pripravnost, prenosi novinska agencija Yonhap.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...