Svijet
0

Južna i Sjeverna Koreja nastavile pregovore

FENA
Južna i Sjeverna Koreja nastavile su u ponedjeljak razgovore o ponovnom otvaranju industrijskog kompleksa Kaesong.

Treća runda pregovora započela je oko 10.00 sati (01.00 sati po srednjoevropskom). Predhodni pregovori nisu bili dovoljni da približe stavove o otvaranju kompleksa, zatvorenog početkom aprila od Pjongjanga u jeku napetosti između dvije zemlje.

"Dat ću sve od sebe da se Kaesong ponovo otvori i napravi međunarodni industrijski kompleks", izjavio je šef južnokorejske delegacije Kom Ki-Woong novinarima.

Sjever i Jug žele pokrenuti Kaesong koji je ključan za sjevernokorejsku ekonomiju, kao i za južnokorejsku, koje su izgubile stotine miliona dolara, nakon što ga je napustilo 53.000 sjevernokorejskih radnika.

Ovi pregovori dolaze nakon nekoliko mjeseci povećane napetosti na korejskom poluotoku, posebno zbog prijetnji Sjeverne Koreje, čija ekonomija je u teškom stanjom zbog pooštravanja sankcija koje su Ujedinjene nacije nametnule nakon nuklearne probe u februaru.

Seul i Pjongjang odbijaju da preuzmu odgovornost za krizu na poluotoku.

Južna Koreja želi dovesti strana preduzeća u industrijski kompleks Kaesong, koji se nalazi 10 kilometara od sjevernokorejske teritorije.

U subotu je Sjeverna Koreja upozorila da sudbina Kaesonga zavisi od budućnosti međukorejskih odnosa.

"Ne može biti nikakvog napretka u međukorejskim odnosima ako se ne riješi pitanje industrijskog kompleksa Kaesong", upozorio je Sjever u saopćenju koje su objavili državni mediji, prenosi agencija AFP.