Svijet
1

Juncker: Grčka je kao krava na ledu

FENA
Jean-Claude Juncker (Foto: EPA)
Jean-Claude Juncker (Foto: EPA)
Grčka je krava koja klizi po ledu i koja mora biti izvučena na čvrsto tlo, izjavio je danas predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, upotrijebivši metaforu za bolne dane u kojima su kreditori pokušavali da pomognu tvrdoglavoj Atini da izbjegne bankrot i katastrofu.

Prošle sedmice se 60 delegacija okupilo u Briselu na summitu Evrope i Latinske Amerike, ali fokus nije bio ni na predsjednici Brazila Dilmi Rousseff, niti na predsjednici Čilea Michelle Bachelet, već na premijeru Grčke Aleksisu Ciprasu koji je diskretno tražio još jedan sastanak s najmoćnijim evropskim liderom, njemačkom kancelarkom Anegelom Merkel, prenosi agencija France Press.

Cipras, čiji su najnoviji prijedlog reformi odbacili evropski zvaničnici, uspio je da se sastane s Merkelovom i predsjednikom Francuske Francoisom Hollandeom, ali ti razgovori nisu ga približili rješenju grčkih problema, iako je njemačka kancelarka optimistično poručila da "gdje ima volje, ima i načina".

"Nastavit ćemo da guramo Grčku s leda", rekao je Juncker, dok je komesar EU za ekonomske poslove Piere Moscovici izjavio da, inače, voli grčku tragediju, ali da smatra da je u ovom slučaju vrijeme za srećan kraj.

Zvaničnici EU krivicu za neuspjeh pregovora svaljuju na Atinu, navodeći da nije ništa novo ponudila da bi se osiguralo 1,6 milijardi eura za isplatu MMF-u do kraja mjeseca.

Istovremeno u Atini, neimenovani zvaničnik grčke vlade je izjavio da Grčka nikada neće prihvatiti zahtjeve kreditora koji se odnose na smanjenje penzija i plata ili uvođenje dodatnih poreza na osnovne potrepštine, kao što je struja.

Grčka ističe da je spremna i dalje da razgovara, dok zvaničnici EU i MMF poručuju da nemaju dozvolu za dalje pregovore, pa se grčka drama nastavlja, navodi France Press.