Istraga u toku
0

Julija Timošenko naručila ubistvo magnata Jevhena Šerbana?

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko mogla bi biti optužena za sudjelovanje u ubistvo bogatog magnata Jevhena Šerbana.

Bivša premijerka koja se nalazi na izdržavanju kazne u zatvoru zbog zloupotrebe položaja, suočava se s novim problemima, piše AGI.it.

Dan nakon što je završila svoj 20-dnevni štrajk glađu zbog lošeg ponašanja prema njoj u zatvoru, asistent javnog tužioca Renat Kuzmin kazao je kako nije isključeno da će Timošenko biti optužena za uključenost u ubistvo Jevhena Šerbana, bogatog magnata koji je tada također bio član parlamenta.

On je ubijen sa svojom suprugom na aerodromu Donetsk u novembru 1996. Ubili su ga muškarci obučeni u policijsku odoru.

" Istražuje se taj slučaj i provjeravaju se činjenice koje ukazuju na umiješanost Timošenko i bivšeg ukrajinskog političara Pavla Lazarenka u organizaciju i finansiranje ubistva. Dosadašnja istraga već je dala rezultate", izjavio je Kuzmin.

Timošenko (51), bivša premijerka, tvrdi da je žrtva političke osvete svog protivnika, ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča koji ju je pobijedio na predsjedničkim izborima 2010. godine.

Ona je prošle godine osuđena zbog zloupotrebe položaja, a njen je slučaj zategnuo odnose između Ukrajine i Zapada, koji slučaj smatraju politički motiviranim.