Odbacila najnovije navode
0

Timošenko: Optužbe za ubistvo Ščerbana apsurdne

FENA
Julija Timošenko
Julija Timošenko
Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko, osuđena na sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zloupotrebe položaja, odbacila je danas najnovije navode protiv nje o umiješanosti u ubistvo biznismena Jevhena Ščerbana prije skoro 16 godina.

Ona je rekla da su te optužbe apsurdne i jasno politički motivirane.

"Vjerujem da ljudi dobro razumiju koliko je ovaj slučaj slab, ko ima koristi od toga i koliko je sve apsurdno", kazala je Timošenko, a prenio Reuters.

Državni tužioci tvrde da imaju dokaze da bi Timošenko mogla biti umiješana u slučaj, zajedno s Pavlom Lazarenkom, koji je tada bio premijer, a potom je u SAD-u osuđen za pronevjeru i pranje novca.

Presuda Timošenkovoj, koja je u zatvoru od oktobra prošle godine, pokvarila je odnose Ukrajine s EU-om i SAD-om koje vjeruju da je u pitanju "selektivna" pravda.

Uprkos pritiscima Zapada, ukrajinski tužioci su je dodatno optužili za izbjegavanje poreza, a sada pokreću istragu protiv nje zbog eventualne umiješanosti u naručeno ubistvo biznismena Ščerbana 1996. godine.

Ščerban, moćni biznismen i političar, ubijen je hicima iz vatrenog oružja kada je izlazio iz aviona u Donejcku. Napadači, prerušeni u aviomehaničare, ubili su i njegovu ženu i nekoliko posmatrača, a tada 19-godišnji sin Ruslan je preživio sakrivši se ispod kola.

On je prošle sedmice rekao da ima dokaze o umiješanosti Timošenkove u ubistvo.

Vadim Bolockik, koji je osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva Ščerbana, prebačen je u zatvor u Kijevu, što ukazuje da će ga tužilaštvo ispitivati ili pozvati da svjedoči na sudu.