{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Jose Manuel Barroso u pet tačaka izložio plan za eurozonu

S
12.10.2011. u 22:03
0
9
Jose Manuel Barroso u pet tačaka izložio plan za eurozonu
0
Jose Manuel Barroso u pet tačaka izložio plan za eurozonu
Barroso
Jose Manuel Barroso je izložio plan koji bi trebao biti odgovorajući za izvlačenje eurozone iz dužničke krize.
U svom govoru Barroso je rekao kako banke moraju izdvajati više da bi se zaštitile od budućih gubitaka. Evropska komisija je napravila "sveobuhvatan odgovor na krizu", koji bi ovaj kontinent trebao usmjeriti ka prosperitetu.

Barroso je tokom današnjeg govora iznio pet područja djelovanja, koji su "dizajnirani da razbiju zlobni začarani krug između sumnji o održivosti nacionalnih dugova, stabilnosti bankarskog sistema i potencijala ekonomskog rasta Evropske unije", rekao je predsjednik Evropske komisije, prenosi BBC.

On je naglasio i da "parcijalni kompromisni odgovori više nisu dovoljni".

Pet područja djelovanja prema mišljenju Evropske komisije su ti da je potrebna odlučna akcija u Grčkoj, kako bi se otklonile sve sumnje u njenu ekonomsku održivost, a to uključuje i puštanje zadnje dogovone tranše novčanih sredstava za tu zemlju.

Prema mišljenju Evropske komisije, potrebno je i što prije sprovesti u djelo mjere koje su dogovorene u julu, što uključuje i povećanje EFSF-a na 440 milijardi eura, te pokrenuti trajnog nasljednika tog tijela, Evropski stabilizacijski mehanizam.

Potrebna je također i koordinira akcija na jačanju evropskih banaka. Banke bi trebale više sredstava izdvajati kako bi imale pokriće za eventualne gubitke u financiranju privatnog sektora i nacionalnih vlada, ako to bude potrebno. Ukoliko to još uvijek ne bude dovoljno, moći će koristiti EFSF. No, nakon toga neće biti dozvoljeno da isplaćuju dividende i bonuse.Barroso je rekao da je nužno ubrzati i implementaciju političkih odluka, kako bi se povećao rast i stabilnost, a tu spadaju i sporazumi o slobodnoj trgovini, te je potrebno napraviti veću integraciju u ekonomskom upravljanu eurozonom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: