{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lideri eurozone: Zajednička valuta na čvrstim temeljima

F
22.7.2011. u 17:40
0
0
Lideri eurozone: Zajednička valuta na čvrstim temeljima
0
Lideri eurozone: Zajednička valuta na čvrstim temeljima
Šefovi država i vlada eurozone i najviši zvaničnici evropskih institucija ponovili su na vanrednom samitu u Bruxellesu odlučnost da učine sve kako bi očuvali finansijsku stabilnost u eurozoni, ističući da je zajednička valuta zasnovana na čvrstim temeljima, ali i da će pažljivo nadzirati striktno provođenje plana za Grčku.
Potvrđujemo svoju posvećenost euru i učinit ćemo sve što je neophodno kako bismo osigurali finansijsku stabilnost eurozone u cjelini i njenih država članica. Također potvrđujemo svoju odlučnost da ojačamo konvergenciju, konkurentnost i upravljanje u eurozoni, naveli su u danas objavljenoj zajedničkoj deklaraciji šefovi država i vlada 17 zemalja eurozone i šefovi evropskih institucija.

Od početka dužničke krize značajne mjere su poduzete da bi se eurozona stabilizirala, reformirala pravila i razvili novi načini za stabilizaciju. Oporavak euro zone je u toku i euro se zasniva na zdravim ekonomskim osnovama.

Izazovi su, međutim, pokazali da su neophodne dalekosežnije mjere, dodali su oni u zajedničkoj deklaraciji s jučerašnjeg samita.

Šefovi država i vlada pozdravili su mjere poduzete u Grčkoj u cilju stabilizacije javnih finansija i reforme privrede, kao i nov paket mjera koje je nedavno usvojio grčki parlament.

Ove do sada neviđene ali neophodne mjere imaju za cilj vraćanje grčke privrede na put održivog razvoja. Svjesni smo da ove mjere predstavljaju teret za građane Grčke, ali smo uvjereni da su ove žrtve neophodne za privredni oporavak i da će doprinijeti budućoj stabilnosti i blagostanju u zemlji, naveli su lideri eurozone.

Šefovi država i vlada saglasni su o novom programu pomoći Grčkoj zahvaljujući kojem će, pored pomoći Međunarodnog monetarnog fonda i privatnog sektora, biti premošćen jaz u finansijama.

Ukupna zvanična vrijednost programa pomoći Grčkoj iznosi oko 109 milijardi eura, a privatni sektor će osigurati 37 milijardi eura.

Veoma pažljivo ćemo nadzirati striktno provođenje programa na osnovu redovnih procjena koje će obavljati Komisija u saradnji s Evropskom centralnom bankom i MMF-om, istakli su lideri eurozone.

Šefovi država i vlada 17 članica EU izrazili su odlučnost i da nastave sa podrškom drugim zemljama eurozone koje se nalaze u finansijskim poteškoćama sve dok se potpuno ne oporave od krize.

Pozdravljamo odlučnost Irske i Portugala da striktno provode svoje programe (oporavka) i ponovo ističemo svoju snažnu posvećenost uspjehu ovih programa, navodi se u deklaraciji.

U deklaraciji se ističe da će se sve članice eurozone striktno pridržavati dogovorenih fiskalnih ciljeva, poboljšati konkurentnost i riješiti makroekonomske neuravnoteženosti, što podrazumijeva spuštanje budžetskog deficita svih zemalja, osim onih obuhvaćenih programom pomoći, na ispod tri posto BDP-a do 2013.

U tom kontekstu, pozdravljamo budžetski paket koji je nedavno predstavila talijanska vlada i koji će joj omogućiti spuštanje deficita na ispod tri posto u 2012, a ostvarivanje uravnoteženog budžeta u 2014. Također pozdravljamo ambiciozne reforme u Španiji, naveli su lideri eurozone, prenio je Tanjug.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: