Ukrajina
0

Još deset krivičnih prijava protiv Timošenko

SRNA
Julija Timošenko
Julija Timošenko
Ukrajinsko tužilaštvo saopštilo je danas da je još deset krivičnih slučajeva otvoreno protiv bivšeg premijera Julije Timošenko.

U saopštenju se navodi da se među pomenutim slučajevima nalazi i optužba prema kojoj se Timošenko tereti za pokušaj podmićivanja sudija Vrhovnog suda 2003. godine i druga za prekoračenje ovlaštenja.

Zvaničnici  navode da je Timošenkova optužena i za zloupotrebu fondova dobijenih za prodaju kvota emisija gasova, koji stvaraju efekat staklene baštnje, i kupovinu vozila "Opel Kombo" po pretjeranim cijenama.

U oktobru je Timošenkova u slučaju za korupciju osuđena na sedam godina zatvora, trogodišnju zabranu obavljanja funkcije u vladi i novčanom kaznom u iznosu od 189 miliona dolara. 

Osuđena je prema optužbama za zloupotrebu položaja prilikom potpisivanja ugovora o isporuci gasa iz Rusije 2009. godine.

Presuda je naišla na kritike međunarodne zajednice. EU i SAD saopštile su da je presuda Timošenko politički motivisana i da je u pitanju selektivna upotreba pravosudnog sistema. Rusija je, takođe kritikovala presudu uz ocijenu da je politički motivisana.