Svijet
548

Jordanska kraljica Rania: Molim vas, primite izbjeglice i ne zatvarajte vrata

Klix.ba
(Foto: EPA)
Jordanska kraljica Rania danas je u Berlinu apelovala na lidere Evrope da pomognu sirijskim izbjeglicama.

Četrdesetpetogodišnja kraljica boravila je u Njemačkoj kako bi se sastala sa kancelarkom Angelom Merkel i kako bi primila nagradu za izvanredan doprinos poboljšanju vanjske politike.

Ona je pred oko 400 političara i diplomata pozvala na suosjećanje i zamolila da Evropa ne zatvara vrata zbog straha od nepoznatog jer bi takvo ponašanje moglo uzrokovati negativne posljedice.

"Negirati izbjeglicama njihova osnovna ljudska prava doprinosi kreiranju izgubljene generacije koja u najgorim slučajevima može postati podložna ekstremizmu", poručila je Rania nakon što joj je kancelarka Merkel uručila nagradu "Walther Rathenau".

Jordan je do sada primio čak 1,4 miliona izbjeglica koje čine oko 20 posto stanovništva države. Mnogi od njih svoj život u Jordanu provode u velikim izbjegličkim kampovima na krajnjem sjeveru zemlje.

Cijela Evropa je do sada primila oko 350.000 izbjeglica koje su došle uglavnom bježeći iz ratom razorene Sirije. Procjenjuje se da će do kraja godine Njemačka imati više od 800.000 izbjeglica i migranata.