{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Njemačka: Sirijske izbjeglice brojnije od bosanskih 1992. godine

18.8.2015. u 17:00
30
76
Njemačka: Sirijske izbjeglice brojnije od bosanskih 1992. godine
30
Njemačka: Sirijske izbjeglice brojnije od bosanskih 1992. godine
Foto: Ilustracija (EPA)
Broj migranata koji dolaze uglavnom sa Bliskog istoka, a koji traže azil u Njemačkoj, ove bi godine mogao dostići nevjerovatnih 750.000.
Ranije procjene vlade u Berlinu govorile su da će država najvjerovatnije dobiti 450.000 zahtjeva, ali nove nezavisne procjene govore da će broj biti mnogo veći. Prema novim podacima, riječ je o azilantima iz Sirije, ali i balkanskih država.

Komisionar za izbjeglice pri UN-u Antonio Guterres savjetuje državama Evrope da podijele teret novog vala migranata.

"Stanje u kojem migrante primaju samo Švedska i Njemačka uopće nije održivo", rekao je Guterres za njemački Die Welt.

Što se tiče Švedske, ta će država ove godine primiti najmanje 80.000 izbjeglica iz Sirije, ali je Njemačka definitivno najpopularnija destinacija.

U sabirnom centru u Berlinu izbjeglice mogu aplicirati za sticanje prava na krov nad glavom i socijalnu pomoć. Ipak, hranu, vodu, odjeću i medicinsku pomoć pružaju isključivo volonteri.

O početka 2015. godine Mediteran je prešlo više od 240.000 migranata koji prvo dođu do obala Grčke i Italije, nakon čega počinje put prema konačnim destinacijama.

Što se tiče Balkana, uglavnom je riječ o migrantima iz Albanije i Kosova, a njemačke vlasti porede trenutnu krizu sa valom izbjeglica iz Bosne i Hercegovine kada je 1992. godine u Njemačku došlo 438.000 izbjeglica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: